Wednesday, July 23, 2014

Ketam Bertelur Asin

Hari ni sy terpaksa keraskan hati. Cuti dr pejabat. Intensively attend MAHAN n Babang yg tak sihat. Didik pun dah mula suam2, scary je. Sy dh stop ubat-ubatan MAHAN. Tak de tindakbalas +ve. Dari pagi sy start put him on nebulizer yg sy lebihkan air utk cairkan kahak, then buat terapi tepuk2 blkg.

Plan asal nak bawa MAHAN ke DEMC. Warded kan jika perlu. Tp pg ni sy rasa nk try my own alternative, kalau msh tak berkesan, redha je la kalau kami anak-beranak bertakbir raya di hospital.

2 kali terapi, nmpk MAHAN mcm okay. Msh batuk tp sesema krg. Ni tgh tidur. Alhamdulillah... n obviously MAHAN sgt suka sy ada disampingnya. Aduhai anak...

Budak2 krg sihat sdg watch Chipmunks @ 'homestay' TSP
Bkn main tekun lg si MAHAN tgk Chipmunks, sengih2 kekdg, 
mcm faham... 
yg plg best, atas riba Ummi ni... adoi, kebas kaki!


Hari ni dh 25 Ramadhan. Msh dlm tempoh mencari Lailatul Qadr... alangkah...

Ramadan kali ni sy jarang berkesempatan memasak full menu utk berbuka. Balik 'homestay' pun dah 7 lbh. Dgn MAHAN yg asyik nk berkepit, apa je yg sempat nk dibuat di dapur? 

Apa nak msk buka ptg ni? Papa buka dgn kawan2nya. Babang n Didik dah buka posa tadi. Mcm tak ada motivasi nk msk. Bdn pun msh lemah. By right sy warded last Monday for pneumonia symptom, tp cannot afford to leave office. Very handicapped. Tp hari ni kena juga cuti, anak punye pasal.

Okay, meh sy simpan cerita minggu lps kot2 la termotivasi kang nak msk, goreng ikan bilis pun jadila hu hu... Weekend lps, kami tak ke mana. Papa raised his idea of 'teringin nak makan ketam'. 

So, saya masaklah Ketam Bertelur. 2nd time ni. 1st time, thn lalu kot, guna 2 biji telur asin. Papa kata masin. So kali ni guna sebiji je. Tp disebabkan bbrp bhn tak ada, maka jadilah ia seadanya bgt. Tak apalah, janji blh dimakan. Dan mrk mkn bertambah pinggan juge hu hu...

Ketam Bertelur Asin Saya!

Tak de hiasan... sbb memasak di 'homestay' guna apa yg ada je... jadilah...

Bahan2 (ikut dosage mskn saya ari tu hu hu)

4 ekor ketam
2 biji bawang putih (kisar)
15 biji bawang merah (kisar)
Halia
2 batang serai
6 sb sos tiram
6 sb sos cili
6 sb sos tomato
6 sb cili giling (sy krgkan sbb tak moh pedas nnt anak2 tak blh mkn)
1 biji telur asin
Air & garam secukupnya

Cara memasak :
1. Pnskan minyak. Goreng kejap ketam.
2. Pnskan minyak, tumis bebwg, halia, serai n cili giling hga naik bau.
3. Masukkan air.
4. Kalau ketam tak digoreng, blh masukkan skrg, tutup kuali 10 minit.
5. Kalau ketam dah digoreng, slps (3) masukkan all sos, gaul rata.
6. Masukkan garam.
7. Bila rasa sebati, masukkan ketam.
8. After a while, pecahkan telur n kacau rata spy tak berketul.
9. Masak hga semuanya bergaul rata.
10. Utk hiasan, blh guna hirisan bulat bwg besar n daun ketumbar.

Ada yg suka buat agak kering, tp sy selalunya mmg suka buat sedikit berkuah, blh gaul dgn nasi.

Okay, next year la pulak sy buat Ketam Bertelur Asin kali ke-3. Hopefully akan improve rasa n rupanya thn depan ye RAN... hu hu...

Hmm... now kena masuk dapur. Tgk la apa yg blh di masak... janji blh makan... bersyukur lah msh dpt masak n makan dgn aman di Malaysia kan... Alhamdulillah...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PAGEVIEWS