Sunday, July 8, 2018

Kek Coklat Farewell GST

Dah lama sgt tak buat kek. Ibu berkali sebut. Bukan tak boleh belikan, tapi Ibu nak my own-made juga. Boys dah lama sebut, tapi byk halangan. Pindah randah, oven renggang pintu, kukus ntah dlm kotak mana. Semua tu dah berlalu, alhamdulillah.

Then, Pa asik kias 'bilalah Ummi nak buat kek, mcm teringin nk makan kek'. Adeh. Masa tu busy dgn final process MDH. Busy dgn kerja & busy leterkan Babang yg tak reti nak baca buku. PSRA & UPSR just around d'corner. Dia masih mengorner je kejenya! Busy juga dgn Didik & Baby yg asik melekat dgn gajet. Apalah nak ku buat dgn bebudak ni...

3 hari slps berakhirnya usia GST M'sia tu (3/6/18), buatlah juga. Kek Coklat Farewell GST namanya. Bebarang2 tak brp nak cukup. Nak keluar kedai semula lepas balik ambil Babang (Bengkel BI UPSR di UiTM), 'segan'. Hari panas lit-lit sampai mlm. Tawakal je la guna apa yg ada. 

Boys were happy being assigned to bake the cake. Saya sebut sukatan. Yg lain, tugas 3 beradik tu. Alhamdulillah, Didik said 'perfect!'. Ceh, puji diri sendiri pulak dia.

Rasanya, okay. Everyone in d'house love it. Cuma kurang moist. Saya tambah 10 minit sbb takut dlmnya tak masak. So, next time, I will stick to 150C & 60minutes je. 

Simpan resepinya, supaya tak lupa. Babang kata nnt dia nak buat sendiri lps ni. Oh ya, ni saya alter sikit dari resepi asal di Azie Kitchen. Terima kasih ya che puan.

Bahan-bahan :
2 cawan tepung kek
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko (tak lalu beli Hershey @ Van Houten mahal, guna biasa je la)
2 biji telur ayam gred A (saya, mmg 2 biji je regardless grade)
sedikit garam
250gm Buttercup 
1 1/2 st esen vanilla
1 cawan air panas/mendidih (boleh guna susu coklat @ air kopi/nescaffe)

Cara:
1. Panaskan oven 10minutes @ 150C - Ummi
2. Griskan loyang pembakar dgn mentega - Didik
3. Masukkan semua bahan kecuali air panas ke dlm mixing bowl - boys
4. Pukul / Putar pd kelajuan sederhana 1-2 minit. - Bbg
5. Tuangkan air panas dan putar lagi hingga sebati - Ummi
6. Tuang dlm loyang - boys
7. Bakar 1 jam @ 150C - Ummi
8. Sejukkan 
9. Topping - baking choc tak de, maka guna mentega, serbuk nescaffe & susu pekat & gula je


Baby MAHAN masa Ramadhan tu, puasa penuh 1/2 hari. Tapi throughout d'day, kata dia puasa. Tak nak makan. Asik minum air & susu je. Nnt waktu berbuka, semangat dia makan kalah org puasa :-)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PAGEVIEWS