Thursday, May 26, 2016

KERAPU : DARI KOLAM KE DAPUR

Dlm byk2 ikan yg saya kenal, kerapu saya tak pernah masak sendiri. Sbb kulitnya berlendir sikit & rupanya mcm kurang comel di mata saya. Sbb tu Pa hya bw blk hasil pancing jenahak, siakap @ bawal pinang. Kerapu, it's either Pa jual semula di kolam @ pd sesiapa yg nak. And.. d'price is good! Worth lah modal memancing dia utk sepetang itu.

Mgu ni, Pa terkenan kerapu semedang. Rezeki dari hobinya. And it's 1st time juga saya terpaksa bawa kerapu ke dapur. Provided, Pa mesti dah siap siang ikan & basuh bersih.


Pa requested for Kerapu 3 Rasa. Balik dr kerja yg lewat, tak blh fikir nak beli apa di kedai, maka guna je la apa bahan2 yg msh ada dlm peti sejuk.

Again... masak ikut versi sendiri. Jadilah dia 'Si Kerapu 3 Rasa Versi RAN Yang Serba Kekurangan'. Apa ke panjang tajuk resepi nih...?

Ya... saya tau tak comel hidangan ni hu hu. 
Can I just blame the lighting factor? :-)

Apart of the usual ingredients, I added in sikit Sos Nanas Bercili buatan & industri Bumiputera (hadiah cabutan bertuah program Pertandingan Mewarna & Memasak taman yg belum sempat simpan dlm FRAN). I guess, ia beri sikit rasa extra pd kuah. Didik makan bertambah-tambah & ulangkali kata sedap. Alhamdulillah.

Tapi perasaan saya untuk kerapu sama je. Baik sebelum maupun selepas dimasak. Isinya berkeping2, & rasa.... tak tau nak describe. Cuma bhgn yg garing tu sedap sikit mcm keropok. 

Apapun, saya rasa  kerapu n me, for the time being, we don't seem can get along so well hu hu. It's okay, kerapu... don't mind much my perception. You just be yourself  ya. Ciptaan Allah juga. Peace! :-)

'Clever Girl' : Dlm BI, kerapu disebut grouper @ groper, 
berasal dari nama garoupa dalam bahasa Portugis.


Note : 
Double congrats Dr MAM... 
ya, insyaAllah ada rezeki baby baru, saya hadiahkan lagi pd Dr.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PAGEVIEWS