Friday, March 11, 2016

Gerhana : Abang... Sorry...

9 March 2016 @ 29 Jamadilawal 1437H

Few days ago, Babang minta 'spek gerhana'. Katanya cikgu  suruh bawa ke sekolah nak tengok gerhana matahari. And this morning... ketika lihat gerhana matahari dari tingkap pantry pjbt (3rd floor), automatically it reminded me of Babang. 

Allahuakbar! Babang... Ummi minta maaf.

Babang was so excited nak tgk gerhana matahari separa (GMP) hari ni kat sekolah. Tapi dek krn terlalu heavy load dgn kerja, saya jadi tak terfikir pjg & dlm. Tak mampu nak lihat apa yg ada di sebalik excitement & permintaan itu.

Babang, Ummi betul2 minta maaf. Pagi ni gerhana matahari. Hati Ummi pun sama gerhana. Sedih krn gagal fahami erti permintaan Babang. Sedih juga, krn merasakan bhw mati & kiamat itu sgt dekat. Ummi simpan sharing gerhana ni krn Ummi nak bagi tau Babang btpa terkilannya Ummi hari ni.

Bang, google kata, last time GMP pd Jan 2010. This time, in 2016. Next will be, InsyaAllah 26 Dis 2019. Masa tu nti Babang 13 tahun. InsyaAllah, kalau ada umur kita tgu gerhana tu kay? Masa tu kita kat Semenanjung dpt lihat GM Cincin pula.

Bang... tadi dlm solat Dhuha Ummi mohon Allah beri kita izin utk sampai ke waktu itu. Ummi kata dgn Papa. nnt nak jugak belikan Babang spek gerhana. Papa kata, dia kat asrama dulu tgk gerhana matahari guna serpihan baldi pecah je pun. Erk!? Tu zaman dulu Pa oii... lain hulu lain la parang. 

tq google
Mcm ni ke spek gerhana tu bang? 
tq google









Babang, kat atas tu ada ilustrasi gerhana matahari & gerhana bulan bila 3 'VIP'; angkasa lepas tu berada dlm susunan garis lurus. Yg membezakan hya siapa duduk kat tengah hu hu. 

Hmm... teringat satu malam... saya tunjuk ke atas langit, ingat nak bg tahu MAHAN tentang bulll... sekali Papa sergah :

P : Ha! Jgn ajar dia benda tu bulan!
U : Erk! Bukan bulan ke tu? (dari kecik kot aku tau itu bulan?!)
P : Memangla... tapi dia tahu tu 'moon'.

Dan MAHAN pun tunjuk sambil kata 'Ma! Moooonnnn...'
Ooooo okay... Papa tak moh baby 'confuse'. Ye lah... 

Eh melencong pulak. Okay bang, get back to gerhana. Ummi x sempat nak study byk2 psl gerhana. Ummi busy sgt. Ummi cuba speeding dlm baki 1/2 jam lunch break utk tulis sharing mengejut ni hu hu. Ummi igt nak postpone auto sharing LVM & ganti dgn gerhana ni. Tapi Ummi dah set LVM shared tengahari 9hb. Which on the gerhana day tu Ummi sgt heavy load. Tak sempat nak kejar.

Ni je yg Ummi sempat transfer dr wasap grup kawan2 ttg kejadian gerhana live on 9th March untuk memori Babang ye.


Rasanya gambar bulan sabit oren tu kawan Ummi kata diambil scr live dari Masjid Salahuddin SA. Kalau Ummi silap... sorry ye. Tq juga pd yg empunya asli gambar tu. Dpt kami tumpang tengok buat kenangan.

Bila Babang keluar sekolah, 1st thing I did was... peluk ketat2 & airmata pun menitis. Saya yg cewek hu hu. I said, "Babang, Ummi minta maaf Babang tak de spek gerhana."

Muka Babang mcm confused je. But he did hug me too. And said 'tak apa...' 

"Babang tau tak, kat opis tadi, Ummi doa sgt2 supaya Allah gerakkan hati kengkawan atau cikgu kasi pinjam spek sesiapa yg ada utk Babang tumpang tgk gerhana..." Alhamdulillah, Allah perkenan.


A walk to remember
Banyaknye keje ni! Sekejap lagi nak htr Didik ke sekolah. Nmpknya tak dpt habiskan surah Al-Kahfi hari ni. Baca 10 ayat depan dan 10 ayat belakang je la jawabnya... insyaAllah...

Wednesday, March 9, 2016

Living With Meaning

It's the 1st book I read and complete this year. The book that touched me most deeply since it gave me the profound meaning of life. Ya.. the meaning of life, when after all that happened, undermine the spirit inside me.

This book has caused me to cry on its each page. Though the story is presented in simple sentences and has not so many pages... but it is very thick with the values of life.

On last Saturday night, I had the opportunity to speak with Aunt Aiza (one of the character in the book & she is my neighbor). And I was with her child who has the same fate, but in much better condition compared to Muhammad. I talked and I entertained the boy... and I keep my tears inside. Not tears of sadness or regret. But tears of repentance and thanksgiving that Allah has favor me with too many blessings till this moment... the moment I write this sharing.

Indeed, Allah tests are only for people who can endure it. To this day, in many-many tests I went through and through, I guess this kind of test is something my heart would loose enduring it. Or... maybe... I still couldn't realize if I indeed have that kind of strength to bear it when the time, if happen to be destined for me, comes. Which... I prayed hard to Allah... not to.

However, going through many things, self-experiencing and seeing so many things in this life, I've started to improvise my prayer. Shall my time comes to be tested, I pray Allah would have mercy to bless my heart with toughness and strength to endure the trials. I pray for Allah to strengthen my faith and to show me the right path and the right decision to be made. Despite all those severe pain and sorrow I feel, deep down inside I, and we all know that there is indeed silver lining hidden for everything that happen. And it is indeed for the better of my & our faith in this world and in the hereafter.

This book wake me up to the sense that life is indeed expensive. Like Dik Sah always said 'syurga tu mahal harganya'.

Hasil jualan buku ini akan disalurkan sepenuhnya untuk pembiayaan pusat kanak2 spastik. Banyaknya pahala mereka. Dan betapa seorang insan seperti Muhammad mampu memberi kekuatan dan inspirasi kepada ayahnya untuk menulis perkongsian ini dan paling kurangpun membuatkan manusia seperti saya menangis.

Untuk sesuatu yg dpt menjentik nilai hidup yang lama lesu, Living With Life is not just a book. It is life story telling in its way...


Buku ini selesai saya baca sementara menunggu passport baby MAHAN siap di Jab Imigresen minggu lalu.  Sweet memory sgt lihat gelagat MAHAN ambil gambar di kaunter imigresen. Byk kali snap... dia tunjuk jari tanda peace yo! Sekejap nanti dia senyum senget kepala, sekejap lagi tunjuk gigi. Macam2 aksi bergambarnya. Dia ingat kotla ambil gambar biasa hu hu. Org ramai di situ pun seronok tgk gelagat MAHAN hu hu.

Lps ketawa... saya menangis la pula habiskan LWM ni. 


And.. that's what I am doing now... 
Hidup di hdpn di tangan Tuhan... nak tak nak kena hargai apa yg msh ada hari ni. Tapi kdg2... tergelincir juga hati. Lumrah & fitrah... manusia yg sgt biasa.
Moga-moga saya juga blh jadi sekuat ibubapa Muhammad, walaupun ujian kita berbeza corak & warnanya.


INFO TAMBAHAN 
Rasanya buku ni tak meluas krn diterbit sendiri.
Ia cuma tumpang cetak di Karangkraf je.
Barangkali sedikit masa lagi ada kot yg akan bantu pasarkan.
Jika berhajat untuk nak beli, baca & menyumbang utk bekalan...
tapi sukar jumpa di kedai buku, boleh hubungi :
Pn Aiza 012-333 1654 @ En Suhairil 017-294 2514

Kalau nak saya informkan Pn Aiza pun boleh...
nnt mereka boleh hantar by post... insyaAllah.


#HerleyAbdulHamid
#MuhammadHaziq
#Livingwithmeaning
#cerebralpalsy
#anakistimewa
#anaksyurga
#disable


Monday, March 7, 2016

THE USUAL SUNDAY

Sunday, 6 March 2016

My weekends, seperti kebanyakan selalu... on the field. Its's pre-MDC 2016 I guess. And... Ya Allah, Ahad yg panas betul! Sedih rasanya bila dlm kepanasan ni. Being a mother to 3 boys, I could not expect them to stay at home, writing with me or learn how to cross stitch, could I? Tentu2 ke padang dan kolam ikan macam Papa mereka. Tak pe lah.. tunggu menantu dan cucu2 la kalau ada umur panjang.

Pa... you're getting older. And for your pain... I believe you need a serious knee treatment. MDC tu makin tahun makin banyak junior batch. Batch awak makin bertambah 'senior'. Bila tengok Papa & d'team main, ramai yg dah tak larat lari tgh padang hu hu. Kalau ada pun, suku masa dari 1st half dah minta tukar pemain. Hu hu... jahat saya gelakkan Papa n d'team. 

Fauziah Latif nyanyi 'Tua mengejar pasti tiba saatnya, kau merasa hidup tak segagah waktu remaja, di mana tenaga menyala-nyala. Di hari tua makin terpadam semua!'

Tapi tak pe.. otai masih berbisa. Hu hu...


Babang & Didik dah ibarat rumput di tengah padang. 
Tak jumpa mana ntah...
Tinggallah MAHAN masih dgn Ummi. 
MAHAN ada sesi latihan sepak bola sekejap dgn uncle Sharin Majid. 
Ada untungnya saya berkorban kepanasan. Dpt juga MAHAN merasa FOC training session dgn Uncle Sharin yg rajin melayan dia. Aunty Ju pun sama rajin layan. Thank you..

Bro Ezzat coached MAHAN sekejap.

Dlm perlawanan persahabatan ni, bila 'bapak2' dah pancit, anak2 bujang mereka take over position di padang. Lain rentak permainan bila senior combined dgn super duper junior. Dalam kepala saya... alahai... apakan daya Babang baru 10 tahun. Kalau Babang dah 14 tahun, bolehlah ganti Papa dia whenever Papa 'perlu nyawa' kat tengah padang. Hu hu...

DONE!

PAGEVIEWS