Wednesday, December 31, 2014

KTVH on her way...

Assalammualaikum!

Hu hu.. kekunun tak moh jumpa FRAN sampai tahun baru, tapi hari ni hati rasa lega sangat. Satunya... air di pantai timur dah mula surut. Walaupun mungkin survivors tipis, tapi lega juga QZ8501 telah ditemui. Umum sedar bahawa cabaran pasca bencana mungkin lebih unbearable... insya-Allah ramai yang akan mendoakan agar semuanya dipermudahkan. Bahagian hidup kita yang diberi Allah, redha lah. 

Lewat pagi tadi, I got a call from GBPB, beritahu SH dah masuk cetakan kedua untuk Januari 2015. Makanya, hari ini saya dapat 10 naskhah writer's edition. Alhamdulillah...

Besides that, I wanted to keep this in diary. Our life30/12/2014 .... at least penutup 2014 masih beri harapan meneruskan kehidupan dengan hati yang bersemangat waja!

PAGI !

P : Mi, tau tak Didik buat lawak pepagi ni...
U : Nape?
P : Pa suh dia tolong cari tali pinggang Papa...
P : Boleh dia cari sambil kata...
P : Tali pinggang oh tali pinggang! Ke mana awak menghilang?


PETANG!

Saya sibuk mengecah bilik pejabat buat file clearance kekunun nak kerja dalam bilik yang kemas sekemas-kemasnya tahun 2015. Hilang penat bila dapat hadiah ini. Panjang umur... saya dok fikir manalah editor saya ni menghilang dari berwasapan hu hu...


Alhamdulillah... KTVH lepas fasa penilaian editor. Ada rezeki insya-Allah KTVH menunggu gilirannya di BP juga. Saya tak biasa dapat compliment untuk draf mss saya (kecuali STKG @ SH yg Sr Editor BP kata, 'okay... saya suka'), maka bila dapat comment ini dari editor, Tuhan je yang tahu selapang mana hati saya. Tergedik2 nak simpan dalam FRAN, at least when I see this, motivasi datang... hu hu...

Task to do : post draf ke Ilham, edit semula conversations yg existing menggunakan English language, dan.... tukar tajuk. Tukar tajuk!? Lagi... ala... KTVH tu dah catchy ikut apa yang kepala saya boleh fikir to reflect story flow. Papa pun tersedak bila saya beritahu kena tukar tajuk.. Wa wa wa... nanges...


MALAM! Memang nanges la...

Balik dari pejabat selepas fetch boys, the moment nak bf MAHAN, ternampak banyaknya semut hitam & telur2nya di bawah comforter. Dibantu Babang & Didik, while MAHAN terpinga sebab tak jadi nenen, kami clearkan sesemut tu. Bila nak duduk semula, ternampak lagi sekumpulan semut hitam. Rupanya banyak tempat dia berlindung dengan keturunannya. Mencari perlindungan dari apa ni sang sesemut?!

B : Hish, banyaknya semut ni! Kenapa ni?
D : Sebab semut tu suka kat kita agaknya bang...
U : Atuk umi dulu kata, kalau semut2 naik macam ni..
U : Tandanya nak banjir...

Babang & Didik selalu saya update berkenaan banjir di pantai timur, on how lucky they are being here & how pity were the flood victims, plus the QZ8501 tragedy. Unexpectedly... both of them keriau. Didik menangis takut... persistently ajak pindah. Sepanjang malam sampai terlelap, dia dok tanya, 'dah banjir ke Ummi?'. Alahai... sian Didik...

Babang pula kata, "Hah?! Dunia ni dah nak hampiri kemusnahan!"

Heh, kemusnahan tu pasti Bang. Kiamat memang dijanjikan Allah. Sebelum tu, Ummi berdoa & berharap sangat Allah izinkan baby KTVH ni lahir di BP. Lagipon masih banyak yang ingin Ummi lakukan selagi hidup masih diberi kesempatan untuk meneruskan perjuangan. Insya-Allah...

Notes
RAN! Almost 2 in d'morning. Jom tido! Esok kerja! Last day in office for 2014.

Sunday, December 28, 2014

Menuju Hujungnya 2014

Assalammualaikum all & 2014...

Didn't have d'chance to keep this on last Friday of 2014. Sambil tunggu santan cair ptg tadi saya beransur ketuk keyboard lappy atas mesin basuh. Nak buat Kuih Kastad Jagung. Papa pesan, "Buat manis, kalau tak manis abang tak nak makan.' In d'matter of sugar's sweetness, this spouse has contra preference. Tapi tunggu MAHAN tidur baru dapat formalize sharing ni dalam FRAN.

Malam Jumaat kelmarin, tunggu Pencetus Ummah hingga tamat siaran. Tak boleh tidur bila dengar titis hujan timpa bumbung kuat bunyinya. Bila lightning malam memancar hingga cerah warna langsir sliding door, Subhanallah... pilu hati bila terkenang bagaimanalah keadaan mereka di pantai timur sana.

Alhamdulillah, PU Azman juara musim ke-2, selepas PU Hafiz @ 1st PU. Orang omak den, nogori sombilan hu hu. Saya suka PU Faiz, tapi bila dengar tazkirah pertamanya, tau itu disadvantage utk dia jadi juara. Tak apa, dakwah bukan hanya milik juara. Setiap manusia dilahirkan sebagai khalifah & memikul tanggunjawab dakwah.

Jumaat siang tu pula d'1st cut off time (cot) for year end closing procedure di pejabat. Dari malam semalamnya tu memikir bagaimana cawangan2 di pantai timur nak sudahkan cot Jumaat & 2nd cot tomorrow. Terutamanya cawangan KB, bila seluruh bandar itu khabarnya dah digenangi air.

Kalaulah tak ada tanggungjawab di sini... insya-Allah pergi dah saya jadi sukarelawan. Papa pun dah kias2 nak joint team 4WDnye untuk misi bantuan kemanusiaan. I wish.... oh... saya blank

Dulu, rumah abah & ibu di tepi sungai. Lelahnya basuh selut setinggi buku lali dalam rumah 2-3x/tahun. Pernah gaduh dengan polis sebab tak nak naik bot pergi dewan. Akhirnya saya & abah duduk dalam air sepanjang malam jaga rumah. Ibu & adik2 je bermalam di dewan.

Satu kali tu, akur juga naik bot. Rumah dah nak tenggelam. Berbaki 1/4 je ke bumbung. Waktu tu terlihat air mata arwah abah bergenang merenung rumah yg harus ditinggalkan. Saya tau abah gusar kalau2 rumah tumbang. Rumah yg seluruhnya dibina atas kudrat, titik peluh & darah arwah abah. Susah hatinya memikirkan di mana nanti akan dia tempatkan orang-orang yg dia sayang ni.

Malah waktu hari kahwin kami pun, persekitaran rumah buruk sangat sebab baru lepas banjir & kerja2 lebarkan sungai sedang digiatkan. Ah, apa ada kisah?  Hu hu...

Bahkan lepas kahwin, pernah 1x abah telefon. Abah kata 'kalau boleh, baliklah...'. Waktu itu saya tau abah gentar. Dia dah makin tua, mana nak larat tanggung susah hati lihat rumah terkepung dek air banjir. Definitely he needed us. Bila sampai, sejuk seram lihat arus air yg kuat. Bila sungai depan rumah makin lebar, makin takutlah pula tengok air yg membuak di dalamnya.

Itu baru sungai. Malah ia tak langsung terbanding dengan tragisnya bah di pantai timur. Tapi insyaAllah, orang2 yang pernah melalui, pasti dapat memahami walau sedikit. Tak terbayang peritnya mereka kat sana yg seluruh kawasan menjadi laut. Hampir putus hubungan & tiada jalan keluar yg terdaya oleh kudrat. Mengharap Allah... mengharap prihatin kita, saudara2 mereka di luar ini.

Pagi tadi baru sempat hantar sumbangan. Itu saja yg termampu oleh kami yg tiada kelebihan kudrat & upaya. Sumbangan itu kami iringkan doa & harapan dari jiwa agar saudara2 yang diuji untuk menguji iman & solidariti kami itu diselamatkan & dipermudahkan Allah atas segala urusan serta keperluan.

Berkongsi dengan kemampuan skala kecil ke Rumah Alumni, 
Kolej Melati, UiTM Shah Alam, 
tempat pengumpulan sumbangan mangsa banjir oleh warga universiti.

Selain pakaian dewasa & kanak2 baya Babang & Didik, pakaian, stokin & segala kepunyaan MAHAN yg dah tak muat saya kumpul dalam satu beg plastik yg kecil. Papa kata, "Hmm... elok tu. Dulu agaknya sebab awak asyik simpan balance baju Babang & Didik kekonon nak turunkan... sebab tu dapat lelaki juga. Cer kali ni cuba, jangan tinggal atau turunkan apa2 barang diorang, manalah tau kot2 dapat baby girl?'

Erk!? Amboi, kot nak test skill kiasan tu, tajuk tu sangat tak sesuai tau Pa!

Sebahagian dari sumbangan yg masih belum dihantar. Kata tuan itu kalau tak dapat dihantar melalui darat,
akan dihantar via Air Asia. 

Air Asia...?!

Pulang dari menghantar sumbangan, dengar pula berita AirBus Air Asia (Indonesia) Surabaya-Singapura hilang hubungan dengan trafik udara. Aduhai, tenggelamkah mereka di dalam sejuknya air lautan tu? Oh tidak...

Dan Papa kata pula, dengar2nya ada feri dengan muatan 400 penumpang turut mengalami musibah. Kat mana... tak sempat tanya Papa. Aduhai... bahagian setiap individu, pihak & negara dalam gigih mengheret langkah dengan pasrah & redha untuk menyudahkan cerita hidup, 2014.


Ya Rahman... ampunilah kami. 
Kami mohon kasih sayang & belas kasihan-Mu, Ya Rahim... 
Bantulah saudara2 kami yg sedang Engkau uji untuk menguji kami. 
Bantulah juga saudara2 kami yg sedang berusaha sepenuh kudrat 
Memberi segenap bantuan yg terdaya kpd mereka2 yg teruji. 
Permudahkan urusan mereka & permudahkan urusan kami semua.
Ampunkanlah kami yang penuh dosa ini... 
Ringankanlah sedikit Ya Allah ujian-Mu ini ke atas kami...

*************

FRAN, i'll be seeing you, hopefully in 2015... insya-Allah...
jika masih dipinjamkan usia....
Till then.. 2014.. 3 days in advance,
thank you so much for being another year in my life... Alhamdulillah.

Note : Wida, are you okay there?


Monday, December 22, 2014

Suamiku Heroku (Arysa Nasir) - Ampunkan Patik Beribu Ampun...

Tiba2, untuk sharing ini saya tak tau nak tulis bagaimana. Apatah lagi saya baru je pulih dari fasa 'frozen' selama seminggu lebih. Frozen disebabkan oleh isu bengong lagi ntah apa-apa di pejabat... dan lebih2 lagi frozen bila kena kutuk. Bopoluh den... hu hu... 

Sebenarnya banyak yang saya nak tulis. But, after given some deep thought... saya memilih untuk apa yang saya rasa elok. Malaslah nak memanjangkan isu. Macam selebriti selalu kata, "No komen!". Tapi saya bukan selebriti. So the most appropriate words are... 

To anyone yang telah membeli, terbeli, terpaksa beli... those yang telah membaca, terbaca, terpaksa baca... please accept my very humble apologies. Suamiku Heroku (Arysa Nasir), memang tak sempurna serba-serbi. Ia baby kedua saya yang sebenarnya siap ditulis sebaya Seandainya... (Rys Areesa). Ditulis sejak 12 tahun lalu. Merentasi tahun & zaman. Mungkin dah tak relevan. Atau mungkin ia typical

Saya bukan penulis terdidik yang ada certificate layak menulis. Saya, orang menulis yang sentiasa nak pergi belajar, tapi sentiasa pula kena redah tsunami. Saya, orang yang terpaksa berebut (selalunya terpaksa beralah) dengan waktu & tanggungjawab utama sebelum dapat duduk melakukan apa yang saya suka. 

Saya tak pandai bersastera. Saya tulis dengan bahasa 'moden' yang saya tau je, sebab saya orang mix Gen X & Gen Y. Saya adalah manusia Gen XY yang gaya bahasanya mungkin ntah apa-apa. Tapi cikgu2 & pensyarah BM saya tak pernah kecewa dengan keputusan kertas BM saya. All d'way A1. 

Cuma dalam hidup yang real ni, fitrahnya saya ni memang manusia yang suka mix language. Ada waktunya saya prefer bahasa Inggeris dalam banyak situasi tertentu. 

Saya cuma belajar2 menulis fiksyen moden, mengangkat sedikit dari realiti hidup ke dalam baby-books saya yang tak sempurna. Maka ia jauh dari kemampuan saya untuk menulis bahan sastera. 

Maafkan saya untuk Suamiku Heroku (Arysa Nasir) kerana ia heavy, perhaps little bit heavier dari Seandainya... (Rys Areesa). Telling stories within medical life, memang ada plot bagi sebilangan individu membosankan. 

Draf2 saya kena tapis oleh 1st editor - Papa. Syarat Papa, draf tu kena ada isi perkongsian yang berguna. Tapisan Papa bila lepas tapisan editor penerbit, maka ia jadi buku. Tapi bila buku tu ada banyak isi perkongsian, kadang kala ia susah diterima sebilangan pembaca hu hu...

Dengan SH, saya tak berniat 'berdakwah sesempurnanya'. Saya tak ada kelayakan menulis 'buku dakwah' & 'buku agama'. Kang kena tangkap! Saya cuma ingin berkongsi good things, moral baik-buruk yang ada dalam kehidupan sehari-hari. 

Untuk statement yang tercetak di ms 31 itu... ampunkanlah saya. Kalaulah boleh saya undur masa.. seandainya saya mampu biayai percetakan semula semua nashkah itu...

Tak pernah ada niat saya untuk menyelewengkan agama. Saya bukan ahli syiah, jauh sekali anggota Taleban. Doa Iftitah dalam solat adalah sunat dibaca. Bukan WAJIB. Saya tak maksudkan selain itu. Saya sendiri pun bila selak kembali halaman itu jadi 'frozen' & asked myself 'how the hell did I write this!?' 

Maksud yang ada dalam kepala saya hanyalah, for Muslim, our destination is Allah. Everything we do in this temporary world is only for the sake to reach Allah's bless. I refuse to elaborate further and longer... I believe those who can think wisely may understand

Menulis bukan sesuatu yang mudah bagi saya. Di atas faktor itu, I tend to miss seeing things as it should

Lastly, but not least, jika anda yang saya hormati sekalian mencari naskah bacaan santai, SH mungkin tak sesuai kerana ia ada 'keberatan' perkongsian di dalamnya. Jika mencari buku dakwah & buku agama untuk menjadi direct lesson kepada diri anda, anak, suami/isteri, sahabat etc, SH bukan bukunya. Kerana SH hanya mencuba untuk memperlihat apa yang sepatutnya dalam versi manusia sederhana yang tak pernah sunyi dari salah dan dosa.

Baby books saya mungkin hanya dibaca oleh 1,2,3,4 & 5 orang saja (pinjam kata2 novelis Nazurah Aisyah hu hu), tapi apabila yang 1,2,3,4 & 5 itu mampu digest & lalu jalan fikiran serta view yang serupa, itulah yang menjadi pendorong semangat & rasa bersyukur saya. Terima kasih. Saya tak pernah ada hadiah mahal2 untuk diberi. Hanya doa agar Allah berikan yang terbaik & yang dihajatkan oleh kita semua.



Permulaan cerita agak biasa , sehingga ayu baca sampai kemuncak klimaks cerita mengenai kisah  percintaan dua agama yang mendapat tentangan hebat keluarga, cabaran serta dugaan sepanjang jalan cerita dan pengakhiran cerita ini menarik.
- Ayu - 


Suamiku Heroku (SH) dilabel mengandungi 60% elemen Islamic. Ampunkan saya di atas segala kelemahan dan kesalahan elemen Islamic ini. Ianya sesuatu yang tidak pernah saya niatkan.

SH juga ada label 80% konflik. Teringat AB tanya, "Ummi, nape buku citer Ummi tu asyik banyak stress?"

Agaknya sebab konflik melampau yang stressfull tu menyebabkan SH tak mampu dihadam sebilangan orang. Maafkan patik, kerana patik ini hanyalah kelkatu malam yang selalu bermimpi hendak jadi rama-rama di taman. Erk, apa kaitan? Hmm...

A walk to remember :

'Tuan hamba', terima kasih di atas kemurahan hati tuan hamba beri review . Honestly ia buat saya down for week plus. Serius punye down hingga Papa perli, "Apesal? Nak berhenti menulis?" 

Ya lah... mana ada orang yang tak dikritik. Kalau tak nak dikritik, duduk dalam rumah dendiam. Tapi pon mesti ada yang kritik, "Eh, apasal perempuan tu ek? Duduk umah tak kuar2?" Hu hu...

Apapun saya tetap berlapang dada. Apatah lagi bila saya sudah khatam seluruh entries blognya untuk 'kenal' tuan hamba itu hu hu. Dalam setiap baik & buruk, sebenarnya ada ilmu yang kita boleh pelajari. It is just the matter of how we see things.... hmm...

Ulangkaji jap hu hu...



A-L-H-A-M-D-U-L-I-L-L-A-H

Sunday, December 21, 2014

SEANDAINYA... : ENGKAU YANG AKU CINTA

SUAMIKU HEROKU dah berumur 3 bulan. Tapi hingga hari ini perkataan 'seandainya' masih buat saya ingat kepada  SEANDAINYA..., my 1st baby-book yang serba-serbi kurang sempurna. Walau apapun ia tetap istimewa bagi saya.


One day, tetiba teringat Achik Spin. Al-Fatihah. He was & is still among my top favourite voice. Saya suka hampir semua lagu2nya even duetnya dengan Siti Nurdiana. 

Lily Isahar pula beri komen ini buat saya senyum tahun lepas.

Sep 21, 2013 Lily Isahar rated it 5 of 5 stars
The plot quenched my thirst for a melancholic, 
tragic love story.

Engkau Yang Aku Cinta (Achik) reminds me of  





Walaupun SEANDAINYA... (Rys Areesa) dapat 5/5* dari Lily Isahar, on the contrary ia dapat 1/5* dari Norazah Hussain. Tapi dalam 1/5 tu beliau tetap beri few sweet words. Ia pandangan peribadi beliau dan saya tetap dengan lapang dada untuk kebaikan baby-books saya.
 
Jan 22, 2014 Norazah Hussain rated it 1 of 5 stars
Bab pertama: mengujakan - pertemuan dalam train yang mendebarkan, ternanti-nanti plot berikutnya.
then, selak2 1st 100 pages : aduhhhh..... bila 'dipaksa' masuk machine Micheal J. Fox "Back to the future", keterujaan terus merudum dan merudum dan merudum (dah terbayang iklan si rabbit eveready@energizer dah....) then m/s seterusnya : masih lagi tertunggu 'bateri' baru, tapi x sampai2. end up: speed reading..... :)
DAN... dalam dok speed reading, mata masih lagi 'tertangkap' penggunaan dialog dalam English (for me) yang agak melampau. X salah sebenarnya nak menginternationalkan bahasa, tapi bila dah 'lepas garisan merah' - pembaca novel melayu akan cepat jemu (macam aku). DAN.... environment + perincian situasi kerja yang juga 'lepas garisan merah' terlalu melelahkan....
Anyway.... one of the best ending in malays novel(for me) setakat ini....


******************************

Friday, December 19, 2014

TONG SAMPAH

Bila seorang ketua dilihat pada mata kaca seorang pekerja, gagal memanfaatkan authorised power yang dia ada untuk lakukan perkara yang benar,  malah telah pula menyebabkan suatu pihak merasa tertindas dan dianiaya, maka pada saya hilanglah kredibilitinya.

Jabatan/bahagian merupakan pecahan/cabang kecil di dalam sebuah organisasi yang mempunyai tanggungjawab & fungsi spesifik sebagaimana dilambangkan oleh nama yang diberikan kepada jabatan itu.

Mengapa kita beri pengkhususan yang spesifik kepada setiap jabatan? Secara kasarnya supaya team itu dapat memfokus kebolehan dan kepakaran dalam sesuatu bidang supaya dapat memberikan output yang dikehendaki.

Apabila berlaku pertambahan pecahan atau 'pengembangan' cabang tugas dalam sesuatu jabatan atau bahagian, logiknya pengurusan akan merombak agihan kerja, struktur kerja atau akan menambah work force untuk keperluan bahagian itu. Atau mungkin perlu disemak semula apakah pecahan dan pengembangan tugas baru itu benar-benar perlu atau hanya kerja bertindih yang sepatutnya boleh 'being simplified'

Bila situasi di mana bahagian itu menolak pengembangan tugas dalam ruang lingkupnya dengan alasan 'tak menang tangan dengan kerja yang ada' lalu tugas baru tersebut dibebankan kepada bahagian lain yang ada pengkhususannya sendiri... ayok, something is very wrong with some people punye ATTITUDE & BRAIN.

Apatah lagi humbanan beban tugas itu dibuat kepada sebuah bahagian lain yang kononnya dikatakan 'your team are not strong'. Label perlu ada justifikasi berdasarkan bukti. Bukan suka-suka keluar di mulut. Kalau sesebuah bahagian itu masih berfungsi (walau tangan kaki semua dah jadi macam sotong, makan minum depan komputer, keluar office selepas semua punch card dah punched, dapat MC pun hati ingat kerja, masuk juga pejabat), delivered tugas hakiki plus kerja orang lain yang dibebankan ke atas bahagian itu, how come you boleh kata that team is not strong?

By right, team yang menolak tanggungjawab hakikinya itulah must be questionned "Are you and your team not capable 'enough' to carry your job and other job belongs to your department, till you need to surrender to another department to carry them for you!?" 

Masalah perlu dikenalpasti. Masalah perlu ada strategi penyelesaian. Most of the time, penyelesaian untuk sesuatu masalah bukan mudah. Kalau setakat penyelesaian seperti, "Kau tak nak? Tak apa aku suruh dia buat."  How pathetic... macam buang barang dalam tong sampah.

Tong sampah pun dah lama ada klasifikasi tau! Tujuannya untuk memudahkan proses kitar semula demi menyelamatkan kelangsungan bumi (sehingga saat ditiupkan sangkakala). Rasanya ada 3 jenis tong sampah (sorry, kalau dah terkurang atau terlebih). Tong biru untuk sampah berasaskan kertas, coklat untuk sampah berasaskan kaca dan yang jingga tu untuk sampah bekas2 aluminium, plastik dan keluli.

Bila tak diberi peluang 'fight for right', maka redha ajelah atas motivasi 'tak apalah, agaknya awak lebih capable untuk buat tugas tu, dan mungkin juga ini akan jadi salah satu pintu rezeki awak nanti."

Tak kisah kalau nak bagi, tapi bagilah dengan cara yang sopan dan saksama ikut peraturan. Kita ni semua manusia yang ada hati dan perasaan walaupun ada tagline 'saya yang menurut perintah'. Hai, kalau tak serah hati pada Allah, tak taulah...

Hari ini hari Jumaat. Nak tambah ilmu di dada sikit supaya yang baik ditauladani dan yang buruk disempadani. Wallahualam.

 Firman ALLAH SWT di dalam 
surah an-Nisa’ ayat 58 yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menetapkan hukum dengan adil, sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar lagi sentiasa melihat.”

Tuesday, December 16, 2014

Menuju Puncak!





MAHAN dengan aktiviti kegemarannya... panjat tangga.
Pa, pasanglah besi pengadang tu...
tak larat nak turun naik kejar MAHAN ni...

"Babang makan mangga
Didik lastik cicak
MAHAN panjat tangga 
Hendak Menuju Puncak!" 
(RAN)

Sunday, December 14, 2014

SPORTING CAMPUS : FUN RIDE 2014

Anak-anak dah tidur. Keletihan. Ditemani Papa, sambil menonton Gegar Vaganza (nape pulak ketagih ni hu hu), saya ingin simpan diari hari ni dalam FRAN.

Ada Pesta Buku di PWTC. Ada acara berbasikal tahunan di kawasan kami. Tapi tahun ini kami sekeluarga alih aktiviti. Sporting Campus - Fun Ride @ UiTM. Sebenarnya saya book program ni nak isi waktu luang AB sebelum kem cuti bermula. Kang kot dia kata bosan duduk di rumah kena entertain d'boys memanjang.


Memulakan aktiviti dengan senamrobik - stretching sebelum mulakan Fun Ride. Best part bila lihat MAHAN enjoyed the songs as well. Dan Babang yang tak kuasa nak sambung senamrobik. Papa said he's not keen of doing things he didnt' enjoyed... that's Babang.

Baca doa dulu ye. Semoga selamat berbasikal pergi & balik. 
They went 20km. AB seram sejuk. Hu hu

Sementara menunggu Fun Riders tu balik, saya kena entertain d'boys. Adoi lotih bertengkek-tengkek. Cramp kaki tangan. Mujur juga Babang & Didik agak independent. 

2 orang budak tu ligat merata padang kawad. 

They warmed up... 

 
@ Sukaneka. You did well boys. Sorry, ummi tak dapat tengok untuk 2 acara akhir tu sebab MAHAN dah keriau nak nenen.. Tapi Ummi tetap lihat dari jauh. Ummi nampak kamu, don't worry...

Dapat hadiah stationeries dari sukaneka. Boleh guna untuk sekolah nanti.
Budak berdua ni pagi waktu kejut punyelah marah tak mau ikut.
Tapi dah sampai, mereka yang melebih.,
Waktu submit borang mereka, saya harap either AB @ Papa akan dapat\
hadiah cabutan bertuah. She got it! Alhamdulillah.
AB, bila Ummi suggest atau larang kamu buat sesuatu, ada sebabnya.
It just that you could not digest it yet... someday you will.
Oh, ada sijil penyertaan juge. Hu hu...

Hmm... December should be (usually) a busiest month in year. Sebab, accounting year end for most companies/organizations normally is December. Tapi sejak berada di UiTM, Disember saya tak se'busy' dan se'hectic' dedulu... alhamdulillah.

Still, saya rasa aktiviti keluarga kami pack bulan ni. At least itu yang dah thick pada kalendar. Jadi atau tidak, terpulang pada-Nya. Kita merancang dengan CITA tapi DIA merancang dengan CINTA.

Saya suka sangat tengok my family enjoyed their times. Suka tengok anak2 happy dengan aktiviti mereka. Pasti ada yang mereka pelajari. Eg AB half way cycling, then rehat dalam ambulan sebelum sambung lagi her half cycling journey. At least dia lihat suasana universiti untuk memangkin keinginan belajar bersungguh. Same should goes to my boys.

Dan alhamdulillah, sejak apa yang terjadi tu terjadi, saya rasa disebabkan itu juga saya ada lebih masa terluang untuk aktiviti keluarga. So, benarlah things happen for reason. Sekalipun reason tu sangat pedih. 

It didn't affect me much. Because of it, I saw the real true colour of some people. True color. What an expensive and exclusive experience. TQ Allah.


Notes : 
Err... banyaknye gambar. Ampunkan saya...
Adoi, penat tengok Ifa Raziah ni. Ada unique attitude tapi saya confuse dia nak jadi siapa sebenarnya... hmm... 


Saturday, December 13, 2014

Kecacatan Yang Indah

 
Babang n Didik normal. MAHAN ada sikit cacat. Erk!?

Sebab bila MAHAN lahir, day after day, I noticed he has dimple on both cheeks. Day after day, obvious pulak dimple tu bila dia senyum atau ketawa. Alahai....

Orang kata, sesiapa yang ada dimple @ lesung pipit ni, mengalami kecacatan otot. Tapi, biasanya orang yang ada dimple ni bila senyum nampak sweet sangat. Nampak comel jer, nampak cantik jer. Macam tak sesuai pulak dikatakan cacat.

'Lesung pipit terjadi akibat dari variasi otot muka yang dipanggil zygomaticus major. Kecacatan variasi berlaku pada otot ini yang sepatutnya hanya mempunyai struktur tunggal dari tulang zygomatic. Tulang ini membahagi kepada superior (bahagian atas tepi bibir) dan inferior (bahagian bawah tepi bibir). Selain itu faktor terjadinya lesung pipit adalah kerana otot zygomaticus lebih pendek dari normal menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi.'

Belek2 Papa... no, he doesn't got any. Belek2 diri sendiri. Dimple ke tu? He he... perasan sendiri. Ada kot, but very not obvious lah macam MAHAN punye. Kiranya betullah tu orang kata ada kajian yang stated dimple ni inherited dari genetik.

Apapun, they suit you very well my dear baby. You look sweet when you are accompanied by them.

Alhamdulillah. Hari ini @ 1140 a.m. MAHAN genap berusia 10 bulan. Dah tumbuh 4 batang gigi. Dah makan dan minum macam-macam. 3 perkataan je yang dia baru tau - Papa, Ma & Nanana. Dia panggil orang dengan sebutan 'Hah'. Dan dah panjat tangga macam lipas kudung.

How time has flown... but my eyes can still see what was happening that day - 13/02/2014.

Nota : 
Che Bunga! 
MAHAN ada sweet dimple... suka tak?

Thursday, December 11, 2014

Act 1, 2 & 3 : SKRIP PATUH SYARIAH

Alhamdulillah, dapat izin dari-Nya & dari Papa juga anak2 untuk saya hadir menimba ilmu baru di Bengkel Asas Penulisan Skrip Patuh Syariah dengan ilmu yang dikongsi oleh Tuan Zabidi Mohamed di Wisma Karangkraf, 6-7 Disember lalu.

Papa excellence, babysit MAHAN n boys on Sunday tu. Terima kasih daun keladi ya!

Banyak yang saya pelajari. Bagaimana nak tulis skrip yang bukan saja berkualiti dengan teknik Act 1, Act 2 & Act 3 tapi juga patuh syariah. Apa yang dikatakan patuh syariah dalam konteks penerbitan drama dan filem, bagaimana hendak buat presentation untuk script proposal kepada producer & stesen TV dsbg.

Skrip patuh syariah bukan sekadar 'pakai tudung' & elak bersentuhan antara bukan mahram. Ia lebih kepada pematuhan dan penerapan nilai-nilai murni yang diterima oleh Islam. Begitu pada saya, praktikal. Bukan sekadar theoritical. Contoh seperti drama Mencari Nur Khadijah, yang merupakan antara skrip terbaik dihasilkan Tuan Zabidi.

It wasn't just for script writing. It was more than that to me. 2 hari itu, beroleh pengalaman tentang realiti dunia buku, skrip & dunia drama/filem. Kenal & dapat rakan baru, share ilmu & pengalaman hidup mereka. Jadi panduan & sempadan. Semakin nak jadi hamba Allah yang lebih baik.

Saya ni nak dapat letak satu baby-book atas rak pun, semput. Tulis skrip? Cita-cita tu ada. Hmm... nak kena tahajjud ni. Minta izin agar ilham yang baik dipermudah turunnya ke skrin lappy. Minta waktu, kesihatan, tenaga & usia dari DIA. Ni asyik2 'terkejut' je tengah malam. Tu pun sebab MAHAN keriau terlepas susunya. Kalau belum mampu untuk istiqomah dengan tahajud, hmm.... sendiri mau ingat la RAN.

Terima kasih Tuan Zabidi, minta halalkan ilmu yang diberi ya...
Makan semeja dengan Eija Khadeeja (novelis Alaf 21 ,
script writer sis Zuli, Exec Prod Astro Prima sis Jannah n 2 others... rasa kecil sangat...
Kawan2 baru - Kalam Ardhini (penulis artikel majalah Aisyah/Ana Muslim),
sis Iza Safiya (novelis Alaf 21), diapit script writers cum writers DBP/Wadah Siswa -
sis Mimi & sis Nurulsham
My dearest lappy bersama Eija, tukang key in skrip yang saya baca
ke dalam Script writing software : Finaldraft 7.
Touched when he said (dalam versi yg saya ingat), "Dalam hidup kita, di samping dosa... mungkin ada sedikit kebaikan yang pernah kita lakukan. Tak tau juga kebaikan yang mana dapat bantu kita ke syurga. Ini je yang saya tahu buat, dan saya harap kalau ada pahala dari skrip saya, moga ia dapat bantu beratkan timbangan pahala berbanding dosa saya yang banyak di sana nanti..."

Sebahagian  dr kami, kenangan bersama Tuan Zabidi Mohamed, Pn Asmah dan
Ustaz Zamri Zainal Abidin @ akhir bengkel, petang 7 Disember 2014
Antara medium perjuangan demi agama...
knowing even some about him, I do agree that 'experience' is the best teacher in life.
Semoga perjuangan tuan diberkati Allah & berjaya mencapai puncak matlamatnya.  Aaamiin.

Keinginan perlu reconcile dengan keupayaan. Upaya saya buat masa ini ialah serap dulu ilmu ni dalam mss writing yang sebenarnya memang saya applied sedikit sebanyak selama ni. Kalau tak buat begitu, mau hilang semua story flow bila masa menulis tercantas dengan rutin kewajipan yang lain.

Lulus kalu, baru kita gerak ke hadapan ye RAN. Andai berjaya hasilkan skrip patuh syariah dan diterbitkan, alangkah manisnya saham yang diperoleh bila dapat menyampaikan yang baik kepada ramai. Terbayang Gunung Uhud, hmm...

Kalaupun saya tak sempat nak realisasikan apa yang saya sangat suka & sangat ingin hendak lakukan dalam hidup ni, hopefully sikit pengetahuan ni dapat saya berikan kepada any of my boys, shall they share the same passion.

Kalau tengok gaya, Didik macam ada potensi. Hmm.... saya masih ingin perhati perkembangan Didik lagi.

A walk to remember :
Dapat 4 goals @ 1st half (Piala AFF Suzuki 2014) pun saya sakit jantung. Takut mereka susah payah kang nak sampai ke tiupan wisel terakhir. Tapi akhirnya Alhamdulillah. Tahniah untuk pasukan bola sepak Malaysia. Jom mara Harimau! Didoakan 'all the best'!

Tuesday, December 9, 2014

Suamiku Heroku (Arysa Nasir) - Fill In D'Blanks



Assalamualaikum  Kak Arysa Nasir

First of all, congratulation sebab Berjaya menghasilkan karya yang bagus.. Suamiku Heroku.. melalui tajuk je, saya dah jatuh cinta.. Secara jujur.. saya memamg pembaca novel yang tegar..dan saya gemar memilih tajuk novel yang cheeky dan cute.. sebab saya suka berangan!

Saya suka dengan tajuk yang comel-comel macam ni.. Tapi bila baca sampai habis, saya jadi geram dengan tajuk ni sebab tak sesuai.. Pada saya, tajuk yang sesuai is Suamiku Doktorku.. sebab si Navin tu, pandai-pandai sangat kan konon macam penyelamat untuk Dik Na 
(mode geram).

Ok.. let me start dengan review watak-watak dan overall novel ini.. Yang paling saya suka pasal cerita ini ialah kekuatan kasih sayang dan cinta seorang anak orang berada dengan  kekasihnya yang dikatakan tidak secocok dari segi material dan paras rupa.. tapi saya imagine Navin ni handsome macam hero Tamil.. Kamal Hassan.. hehehe.. Karakter Dik Na yang kadang2 suka push tu buat saya rasa nak campak je buku ni. Dan kesabaran Navin tu buat saya rasa macam nak piat2 je telinga dia tu.. Sampai kita akan berkata, dalam kehidupan sebenar, 
ada ke keadaan yang macam ni..

Saya suka sangat Dr Firas.. saya kesian dengan Dr Firas dalam cerita ini. Sebab dia tak dapat apa-apa pun kecuali XXX.. but the happiest thing is, XXXXXXXXXXXXXXXX dia semula.. huhuhuhu.. sedih tau.. penulis novel ni telah menyeksa jiwa ragaku yang lembut ni. 
tapi life kan.. memang ada pasang surut.. 
kalau dah semua happy je, sape pula yang nak sedih..

Watak Kak Ni pulak, sangat kontra dengan adiknya.. sangat lemah lembut.. patuh dan hormat ibubapa.. sanggup ketepikan perasaan sendiri.. sebab tak nak jadi anak derhaka.. memang anak yang baik dan kadang2 pun saya rasa nak campak je novel ni sebab si Kak Ni ni menikus sangat.. geramnye la…aishhh.. XXXXXXXXXXX kembar seorang baik macam malaikat dan yang sorang kontra…

Farah pulak.. kawan si Dik Na.. sebaik2 insan.. pun macam malaikat jugak.. sanggup jaga kawan baik yang sedang sakit.. sekali lagi saya tanya pada diri saya, wujud ke manusia baik macam ni? Dalam novel je ni…XXXXXXXXXXXXXX Farah ni pun menderita sakit kanser tapi tunang dia.. MasyaAllah punya la setia… kan best kalau semua lelaki macam tunang si Farah ni. Nak sorang macam ni please!!!!

XXXXXXXX.. masa awal2 baca, saya dapat rasa XXXXXXXni ada kena mengena dengan watak-watak penting ni.. tapi tak tau apa.. pandai sungguh penulis menyorokkan cerita tentang XXXXXXXXni.. syabas dan tahniah.. Dr Adam pun sangat kesian dalam cerita ini.. 
bercinta dengan XXXXXXXX

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Selain itu, watak Hanafiah Tan pun membuatkan saya tertanya2.. apa kaitan lelaki Muallaf ini dalam novel ini sehingga kesudah, penulis berjaya mengekalkan element kejutan itu.. dan James, ex pakwe Dik Na.. memang sangat jahat.. tapi tak sangka sejahat itu.. padan muka.. dapat balasan!!!

Saya rasa sudah2 la saya dok review watak.. Saya nak share sikit pasal jalan cerita novel ini.. Cerita awal agak slow sebab asyik nak kena baca aksi merpati dua sejol itu.. kejap baik,kejap gaduh.. pastu Dik na ni asyik nak bergaduh dengan mak dia.. yang mak dia asyik nak menjodohkan dengan lelaki yang sekufu..XXXXXXXXXXXX. tapi memang itu real.. Yang paling sedih bila abang kandung dia dibuang keluarga dan sanggup buang title “Syed” nya.. sangat tragis.. 
saya ni soft heart.. cepat sangat sedihnya..

Pada saya, cerita ini agak menarik bila di tengah2.. kerana hampir semua cerita terbongkar satu persatu.. saya suka elemen surprise.. ada elemen surprise yang boleh dijangka dari awal seperti mmg bukan XXXXXXX yang telahXXXXXXX Dik Na.. sebab berkali2 dia nak terangkan hal tu.. and saya terus dapat rasa, memang XXXXXXXXXXXXX afterall..he is my fav watakkan?? Elemen yang tak dijangka.. Abang Janggut itu ialah Dr Adam.. and yang paling tak jangka.. diorang ni XXXXXXXXXXXXXXXXX..

Tapi ada satu part saya rasa penulis dah macam kekeringan ide kot masa Navin tiba2 je boleh tau yang XXXXXXXX tu adalah anak bos mendiang ayah dia.. berdasarkan cerita amma dia.. fuh.. cepat betol Navin jadi Detective Conan.. terus je boleh tau XXXXXXXXX XXXXXXXXXXXX.. bravo Navin..

Cerita ini penuh dengan unsur kekeluargaan dan kasih sayang. itu yang buat saya suka.. dan yang paling penting.. saya suka berangan.. Oleh sebab itu, saya tak berapa happy dengan ending cerita ini.. Saya nak minta izin penulis, ini yang saya imagine untuk ending cerita ini..

Saya harap, Dik Na kahwin dengan Dr Firas (harap sgt mereka bukan XXXXXXXXXX).. nak sangat Kak Ni kawin dengan abang janggut.. huhuhuhu.. kenapa diorang XXXXXXXXXX??
Sangat tersentap jiwa dan perasaanku.. 

Saya berharap sangat, Hanafiah Tan, berbaik dengan bekas isteri dia.. sebab they are so loving couple.. so saya berharap agar XXXXXXXXXXtu wataknya dimeninggalkan.. kejam sangat ke saya ni? 

Dan paling saya harapkan, Dik Na tidak pernah XXXXXXXXX.. huhuhu.. cerita ni ending nya agak happy.. tapi tetap sedih untuk sesetengah watak… Tapi akhir sekali, saya sedar kenapa tajuknya Suamiku Heroku.. sebab Navin telah XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
So, u deserved to be a hero Navin…..

Untuk akhirnya, saya puas hati dengan cerita ni.. well done kak arysa.. Just my one cent review…Thanks!!

*************
WANA, 

tq so much...  I know this came from your very honest side. But there were few words need to be censored ya, due to the better interest of SUAMIKU HEROKU (Arysa Nasir) hu hu. And if you like the title, then the credit should goes to Buku Prima. :))

Monday, December 8, 2014

Power of Consultation

@ TSP's homestay.

Duduk di atas kerusi sambil tiup-tiup kulit tangan yang merah dipercik minyak panas. Babang yang sedang tonton TV, memandang…. 

B : Nape Mi? 
U : Tangan Ummi ni kena minyak panas
B : Nape kena? Ummi buat apa? 
U : Ummi gorengkan French fries kamu tadi 
U : Aduh… sakitnya… ni nnti mesti gelembung
B : Ummi jgn fikir sakit tu. Ummi cuba fikir ttg perkara lain
B : Contohnya, Ummi fikirkan Papa ke, apa ke... 
U : Nape? 
B : Sbb, bila Ummi fikirkan ttg perkara lain.. 
B : Sakit Ummi tu tak terasa sgt... 

Betapa pantasnya masa berlalu. Babang dah berusia 8 tahun 5 hari, hari ni. Nanti pada umur 8 tahun 1 bulan plus minus, dia akan mulakan Tahun 3 @ 9 years age. Pros n cons those yang lahir hujung2 tahun. Muda sangat... hu hu...

He’s growing.  My very eldest young man. Ummi tahu Babang seorang yg memahami n mengerti even Babang selalu buat2 tak tau.


In few matters, he's able to be independent. He's not quite a rice-eater @ rice-box as I am. Bila lapar sesuatu, he can  make something out of anything yang available di dapur @ atas meja. Roti lapis mentega & gula, his favourite. He served it that way, saya senyum sendiri. 

I smile looking at this picture. Teringat mesej di FB Papa, kawannya kata Babang copy paste his father's look but in the 'versi-lebih-handsome'. Ya loh, sikit lebih sbb ada campur genetik Umminya ni (once a while 'motivate' diri sendiri tak pe la ye, hu hu...).


"Barang yang lepas, hai jangan dikenang
Kalau dikenang, tentu menangis
Tiap insan hai tidaklah kekal
Tentukan pulang di mana berasal..."

Sedih baca status2 itu di FB. Ada antaranya yang saya mengerti & ada juga yang saya harus buat-buat tak faham. Saya tahu berat mata memandang, berat lagi hati menanggung. Apakan daya sudah suratan takdir begitu. Be strong. You yourself know that is the only option you have. People have no right to judge, no matter what.

Thinking of them, teringat MDH. Permulaan MDH - kematian seorang tunang yang tragis. Tak diinspirasikan dari mana2 individu @ kejadian. Ia dah siap lama. Kisahnya langsung tak sama & tak serupa. Kalaupun ada cuma sipi saja.

Hai... bilalah nak dapat green light untuk MDH ni. Penantian memang suatu penyeksaan. I tell you that...

Tak pe... tak pe... bak kata Babang, 'jangan fikirkan sangat'. I must start to get back on ADI. So that feeling for MDH can be diverted for a while

ADI.... meh sini, meh...

Saturday, December 6, 2014

SUAMIKU HEROKU (Arysa Nasir) - MILLE GRAZIE!

MAHAN was 35 days old when En Ali called. Ptg tu 1st time hujan turun lebat selepas beberapa waktu musim panas n catuan air. STKG lepas penilaian, akan diterbitkan. Leganya rasa. Bersyukur sangat.

Eventually. Penat dah bertahun golek gelantang dengan STKG. Macam2 dah saya usaha. Sampai Dr Idza pun saya minta tolong semak draft untuk terma perubatan. Mood saya selalu off n down. Kesian Papa kena bertabah dengan saya.

Alhamdulillah. TQVM Buku Prima & each  & everybody yang beri trust & ihsan untuk mss ini. TQVM sudi lahirkan STKG sbg baby ke-2 saya pada September 2014. Tajuk barunya SUAMIKU HEROKU, guna nama pena kedua saya Arysa Nasir. Walaupun sedikit terkilan tak guna tajuk alternatif Sayang You Kerana Dia, saya redha ajelah hu hu.

Duduk di rak untuk pertama kali di Pesta Buku Selangor 2014. Gembira saya tengok ia di atas rak. Jualan Gudang Karangkraf pula, tak ada rezeki nak pergi. Tapi skrin kat bawah ni sangat2 beri penawar. Tak apalah walau duduk last2 pun hu hu...

Terima kasih kepada yang sudi beli @ terbeli @ terpaksa beli hasil kerja saya ni. Minta diampunkan hujung tudung sampai hujung selipar RM10 saya untuk semua kekurangan dan kelemahannya ya!



Ni pula ranking lama, 1st month bila ia terbit hari tu. Kalau carta terkini, mungkin dah tak tersenarai kot hu hu. Bukan apa2 pun... tapi ia penawar hati yang sweet buat saya. Jadilah... buat kenangan hingga hujung hayat... hu hu...



Dan terima kasih saya yang utama untuk sumber inspirasi Suamiku Heroku ni, my little sweet sister Dik Sah. TQSM for your Dr Muhammad dan SN Mas! They became Dr Firas & SN Adriana in Suamiku Heroku.  

Pengalaman Dik Sah berkhidmat di hospital UAE dan Jeddah 
byk membantu saya menyempurnakan 
Suamiku Heroku @ SYKD @ STKG

MILLE GRAZIE!
TERIMA KASIH! SHUKRAN! THANK YOU! 

Friday, December 5, 2014

Kekasih Waktu - Noor Suraya

Akhirnya selesai juga bercinta dengan Kekasih Waktu pada 241114. Sungguhlah dah lama sangat tak membaca. Last reading season was when I conceived MAHAN. And this is the 1st book as come-back after almost a year didn't.


Sejak dibeli di PBS pada 1/9/2014, saya dok menggendongnya. Kejap baca, kemudian berminggu hilang. Meroyan cari. Rupanya dalam tempat tepi Camry’s driver’s seat

Hampir lunyai dikerjakan MAHAN. Sampai hati baby, gigit Kekasih Waktu Ummi. Ummi sayang amat semua buku. Pantang betul Ummi orang rosakkan buku2 Ummi. Nasib baiklah kamu anak bongsu. Redha ajelah. Macam LHN yang redha aje Che Bunga koyakkan majalahnya hu hu…

Serius, waktu nak mulakan Kekasih Waktu, saya ulang m/s 1, 2 & 3 tu hampir 10x. Nak warm up, nak pull gear membaca buku yang ditulis Noor Suraya, personally for me (tak cakap untuk orang lain ye), agak sukar.

Sebabnya, bagi saya buku Noor Suraya tak boleh hanya dibaca dengan mata kepala. Imaginasi saya memilih untuk terus turun ke hati. Sama seperti bila saya membaca beberapa naskhah lain dari Noor Suraya.

So, kalau hati belum ready, semua perkataan dan frasa tu tak boleh masuk. Sebab tu saya masih belum mula Cintaku Luruh di Oxford hu hu... belum ready. Kena tengok gambar Papa di Oxford banyak2 agaknya baru boleh start baca buku tu kot... hu hu...

Seperti BHAK (Nazurah Aisyah) yang buat saya teringatkan LBN. Kekasih Waktu buat saya pi jenguk Jaja & Din di rak buku. Hai Jaja & Din! Betapa bulatnya bumi ini…


Din, the moment he came back to Malaysia n met his dearest wife, Faiza @ Jaja & Din
When I read this book, I never expected he was taken home by ZAYN....
 When Din met his Faiza, ZAYN @ Kekasih Waktu was there witnessing...

Saya tak mampu cari frasa cantik untuk describe Kekasih Waktu. Pada saya yang memang kaki buku, ia karya indah & hebat dalam kelas dan gayanya tersendiri. Bahasa Kak Su memang ada aura dalam puitisnya. 

Mungkin kerana faktor umur, saya lebih menjiwai watak Farhana dan Imran. Betapa bersetujunya saya dengan pergolakan jiwa dan perasaan mereka suami isteri. Diperjodohkan oleh laluan takdir yang unik. Tetapi didatangi ujian dan dugaan hati begitu. 

Hai... saya terbayang Zaharris Arman (Seandainya.... - Rys Areesa) dalam diri Imran. Man seeking a love signal from his dearest... tapi tidak kelihatan tanda cinta yang mereka inginkan lalu merajuk mengalih haluan kasih.

Dan saya lihat Areena (Seandainya...) dalam Farhana. Betullah, kalau orang sudah tak sayang, nak paksa buat apa. Hati ini Tuhan yang memegangnya.

Walaupun dari mula Zayn di'demam'kan, saya sudah boleh menduga noktahnya, saya tetap harap ia beda. Malangnya, ia tidak seperti yang saya harapkan. Alahai Kak Su... kenapa endingnya harus begitu? Sampai hati...

Saya juga rasa menghampiri hujung naskhah, Kak Su macam nak cepat-cepat habiskan je Kekasih Waktu ni. Kalau ada lagi few chapters mungkin better kot. Atau sebagaimana Kekasih Waktu ini 'bersaudara' dengan Jaja & Din, apakah memang ia dilalukan begitu bagi memberi petanda akan ada sequel untuk Dian dan Mubin? Atau akan ada sequel hati pasangan veteran untuk Farhana dan Imran?

Kekasih Waktu, terima kasih untuk pengalaman dan ilmu. I wish someday I could be standing in front of Taj Mahal with my dearest Papa... rewinding Zayn's memory.

Wednesday, December 3, 2014

And It's December Again

2 minggu lalu, dia kata...

B : Ummi, tak lama lagi birthday saya.
B : Ummi jangan lupa kek saya ye...


U : Abang nak Ummi buat kek coklat?
B : Okay juge! Nanti Ummi hias dengan krim strawberry ye.
B : Abang nak... (bla bla bla)

Adoi, scary dengar description Babang berkenaan kek yang dihajati. Ummi cuma tau yang basic je. Tempah ajelah jawabnya pada isteri kawan Papa (yang bake kek Decemberian).

Few minutes before 3rd December this year comes to it's end. Saya nak simpan sharing ini pd hari ini juga. Hopefully sempat hu hu...

Balik kerja tadi sempat buat bihun sup. Dah lama berhajat nak beri my homemade cooking pada twin babies depan rumah yang yatim, tiada ibu sejak berusia 8 bulan. Dipelihara single father... aduhai. Tiap kali keluar rumah, pandang rumah mereka pun hati saya sayu. Apa lagi kalau pandang mereka... apa daa saya...

Kek pertama Papa potong2 dan hantarkan ke rumah jiran2 bersama puding laici yang saya buat malam semalam. Itu je yang sempat dibuat dalam minggu dan bulan yang hectic n pack di pejabat ni. Disember kan... year end closing. Niat sedekah untuk Babang.

Babang bersama kek yang dihajati...
kek kedua yang dipotong bila nek imah, tok jamali & bang chik lan sampai...
Birthdaynya diraikan nek imah, atok jamali & bang chik lan...
suka tengok bang chik lan makan bihun sup sampai 3 kali tambah... 
Wah... tahun ni Babang ada adik baru untuk raikan birthdaynya...
Happy nya MAHAN... sayu hati saya...

Happy 8th Birthday Babang!
Ummi, Papa, Didik & MAHAN love you so much!

Ummi sayang kamu seluas langit yang biru tu, tau!

PAGEVIEWS