Saturday, January 31, 2015

It's Always : Jan or Feb?

Haiya...
Sentimental dari malam semalam sehingga tengahari tadi.

Tiap tahun saya selalu akan confuse whether it is on January or February? Tahun ni pun dalam hari-hari itu, I was fighting for life. AB, seriously you owe Umi & Papa. Sampai sakit Ummi jadinya tau, stress sbb kamu.  

Last nite wasap :  
U : Pa, kita lupa anvsry kita tahun ni
U : Mcm ingat 27. Tapi confuse Jan ke Feb
U : Yg ingat 27/01 tu si Firas nye besday...
P : Pa buat2 lupa pasal ayang tak sihat
P : Your life is more important for me... (it is just a date...)

Please la RAN... from this year onward, remember it is January!

Ya lah... faham. I could never blame him. Papa is getting busier. He has new career life since he left his comfortable job few years ago yg dia dah joint since he was young. Office politics yang always see the fake shine-brights, heh.

Tambah busy bila adakalanya saya tak sihat and he has to take over many of my routines. Kasihan Papa... yet he still remembered.

Tq dear... kerana took care urusan sekolah anak-anak & some house chores bila saya sakit during that days. Non-stopped awak uruskan kami. Tanpa sedar, itulah hadiah & ingatan anvrsy dari awak. Saya... belum beri awak apa-apa kot kan...?

Sebelum Papa berangkat ke airport tengah hari tadi, waktu meneman dia sudahkan kerja2 koperasinya, saya kata sambil peluk bahunya: 

"Sian Papa busy... so many things to attend. Papa happy ke macam ni? Tak penat?"

And he said softly, "Nak buat macamana Yang... Pa keje... sorry ya, Pa tak dapat teman & tolong ayang selalu-selalu..."

"Umi faham. I just hope Pa happy... at least now you can flexibly do what you loves to do in one time and at any time. You meet many people, make friends, opportunities all over you. And you go to many places... kan Pa...?

Ya, honestly I hope he is happy & satisfied. He is doing what he loves now. He has his own time at his own convenience and fly here & there. Growing bigger in life experience ya dear. Tak lah terkongkong dgn waktu pejabat, full day operational n admin works & mcm tak boleh nak berkembang. Hu hu...

And I hope ia antara cita-cita saya untuk awak, yg telah dimanifestasikan, sedang atau akan dimanifestasikan. 

Ya, ia CITA-CITA. Bukan JANJI. Please get the defination correctly. Kalau janji pun, saya sertakan ia dgn kalimah Insya-Allah. So those bad mouths yg out loud mengungkit 'mana janji-janji' saya di belakang saya (I heard & I knew it, dgn izin Allah), kalau tak reconcile di dunia, I'll see you guys there, di sana ya. Sehingga saat ini saya masih berdoa Allah beri taufiq & hidayah utk saya memaafkan sebelum saya menutup mata walau kalian tak meminta maaf pun.

Erk! Awat la RAN... takkan la hang nak amek hati dgn orang2 yang sel-sel otak mereka tak berhubung tu...? Hish! It's your anvsry few days ago anyway

Alhamdulillah, masih bertahan seadanya dgn izin Allah. So why bother with them barking & scratching? Ajal, maut, pertemuan, perpisahan ketentuan Tuhan. Hati manusia pun milik Tuhan. Maka biarlah DIA yg menulis jurnal takdir itu. 

Kita? Kita kayuh je la pelan-pelan. Pelan-pelan pun penat pe... pakai enjin turbo je lah, tak boleh ke?


My dear other half, 
It is said that 'no relationship is all sunshine, 
but if two people can share an umbrella, 
they will INSYAALLAH  survive the storm together'. 
Hopefully we are that two people
Semoga jodoh ini diizin Allah berkekalan hingga syurga. 
Selamat ulang tahun ke-9 on last Jan 27th ye... 
sorry ye, it's belated hu hu...


A walk to remember:
Okay, tutup cerita Januari 2015. 
Dah sebulan dah tahun ni kan...

Thursday, January 29, 2015

Ontah apo-apo lah...

My 3rd day on med leave. Hari ni doc prescribed me w stronger dose of antibiotic. Mmg stronger lah kot... muntah dlm kereta, balik ke rumah melilau. Kepala, tekak, perut semua dah pusing-pusing-pusing nak terbalik.

I should have taken my rest by now. Tapi baring2 dari kul 2 lebih tadi, mata tak mau lelap. Ingat office, ingat manuskrip, rindu my boys, rindu chebunga AC (kalau sebut pasal chebunga, mata Papa juling ke atas. Awak jgn Pa, nanti satu hari ditakdirkan Allah masin kot mulut saya, baru awak tergolek kat pelamin hu hu...), risaukan ibu, kesiankan Papa yg take over byk tugas saya selama tak sihat ni. Semua bercampur dlm kepala. Mana nak lelap?

Sesambil tengok Bukan Menantu Pilihan ni (for how many times? But I still adore it...), aiyo... awat handsome sgt si Zul Ariffin ni? Sejak dua menjak MC ni, since last story yg ada dia sampailah yg baru ni Istikharah Cinta (I miss UUM so much), mcm adores sgt dgn dia. It's not just about his look, tapi mcm 'ter'notice his kind of smiling & acting... mcm comel jerr...? 

Erk! RAN!? Last year, adored sgt dgn Aidit Alfian, keluar MAHAN yg senyum ala-ala dia (Papa katalah...). La ni adore pulak dgn Zul Ariffin, apa cerita pulak dah? Jgn buat lagi ye... 

Sakit kepala dah... nothing to write... just nak simpan few aksi MAHAN dlm umurnya 10-11 bulan ni.

Dia asyik panjat tangga naik ke bilik atas nak main benda alah ni... bawak turun ajelah. Dah bawak turun dia jadikan pelantar pijak nak capai barang atas meja. Tarik itu ini, jatuhlah laptop atasnya... pecah sikit. Nanges tak bunyi Umminya...

he loves playground
jadi line boy Papa @ badminton court

Dari Asia menjelajah dunia, moh doreh kito poi mengaji yo...
(PU Azman)

MAHAN... jaga-jaga hanger tu... akta baru rotan is on the way... 
Kang Ummi dgn Papa pulak yang kena hu hu...

Erk! Dah 4 lebih? Off, I go.  Belum boleh berkuat n kepala pusing n tekak mual sangat, larat ke ni nak masak bihun goreng campur udang kapas (teringin pulak tekak... adoi... bahaya ada simptom2 teringin ni). Kuarkan roti paratha dari freezer ke... cukuplah as dinner kot ye Pa & kids? Ummi nak pi berurut malam ni.

Pa... kawan saya suh pi spa utk release stress ni, boleh ke...? 

Ontah apo-apo lah...

Sunday, January 25, 2015

Tulis Nama Atas...


Hobi baru Didik sekarang. Menulis & menconteng menggunakan marker.

Babang terjerit suatu malam ketika dia hendak baring tidur di atas sofa kegemarannya di depan TV, "Ummi! Tengok ni adik conteng sofa! Ummi kena hentikan perbuatan dia! Jauhkan marker dari dia! Habis semua dia conteng!"

Amboi, amboi Babang... Ummi kena hentikan perbuatan Adik ek?! Hu hu...

One day, sangat impressed lihat ada nama tertulis di atas botol & tupperware. Papa macam tak percaya Didik yg tulis nama atas...

As 5 year (coming to 6 sooner) old boy, tulisan Didik atas botol ni boleh tahanlah. Keep it up boy!

My 2nd child... Didik.
Bila saya masih panggil dia adik, ramai yg akan senyum & usik, "Panggil adik lagi? Kan dah ada baby nye?"

Didik kata panggilan adik tu tetap untuk dia. Okay lah Dik... Ummi n Papa pun memang dah terbiasa lidah panggil awak Adik. Especially Ummi lah... you will always be 'adik' in my heart... hu hu...

MAHAN kita panggil baby je lah sampai besar nampaknya. Tak pun kalau dia malu dipanggil baby, kita tukar panggilan tu jadi 'baby adik'. Hu hu..

Selain buku, sofa & belon-belon yg dia tulis, lukis & conteng, si STOOPEE, d'only bear teman tidur MAHAN (hadiah dari kawan Papa sewaktu MAHAN warded dulu) jadi mangsa kreativiti Didik. Haiya...

D : Baby, sorry ya about your STOOPEE...
B : Tak de hal la Didik. Janji ganti dgn STOOPEE yg laaaagi besar. Okay!

Wednesday, January 21, 2015

1st PROJECT : Karipap Berinti Kentang & Ayam

Cuti sekolah lalu, Babang & Didik berhantu dgn siri Karipap Strawberry. Siang-malam-pagi-petang mengulang. OST nya bukan setakat Babang & Didik je nyanyi. MAHAN pun terjangkit. Bila dengar je Cinta Suka Sayang Kamu, tergedik2 dia. 

Dulu waktu belum boleh duduk, sambil baring MAHAN kayuh kaki ikut rentak lagu. Bila dah duduk, mulalah tangan, kepala, badan & punggung pun goyang2. Sekarang dah berdiri & nak berjalan... haru je bila mula nak menari.

Babang suka makan karipap. Didik suka makan strawberry. MAHAN... setakat ni tengok dia bedal je apapun offer padanya. Eloklah tu...

Dulu masa kecik, Ibu suka buat karipap untuk kami. Mula klim tangan, lepas tu pakai acuan. Saya tak pernah pandai kelim. Buatnya lagilah tak pernah.  Tapi bila tengok Pak Su Hairi tu adun doh macam senang je, tergedik2 rasa nak buat juga. 

Apatah lagi Babang dah berabad suruh buat. Balik kampung baru ni, neneknya buat karipap. Makan sepinggan. Bila saya goreng (maaf lah tak sabar menggoreng dgn api kecik), maka terlajak sawo matanglah kulit karipap. Didik pandang terkebil & tanya, "Ummi tak pandai buat karipap ye?". Hadoi...

AB pon bising juga suruh try. Nak-tak-nak, Sabtu lepas dah siap beli barang. Walaupun Papa belum balik dari 3 days outstationnya jaga students di Utara, tetap berazam nak buat. Pot-pet-pot-pet this single handed mom dgn kerenah anak2 & MAHAN yg tak boleh berenggang, Ahad tu berkecah juga dapur dgn projek karipap pertama. Papa terkebil-kebil je tengok gelagat saya & AB di dapur, hu hu...

Meh simpan dalam FRAN. Esok lusa kalau nak buat lagi, boleh refer. Practise make perfect. Mana tau satu hari nanti saya boleh buat karipap sambil tutup mata. Kan....? Ye la tu...


Bahan untuk inti:
  • 6 biji kentang sederhana besar (potong dadu)
  • 2-3 biji bawang besar (kisar)
  • 5 ulas bawang putih (kisar)
  • Daging ayam potong kecil (better daging ayam kisar)
  • 3-5 sb cili kisar 
  • 3-5 sb serbuk kari
  • Daun kari
  • Minyak masak, garam & gula secukup rasa
 
 Cara buat inti karipap:
  1. Rebus kentang yg dipotong dadu hingga 3/4 lembut.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. 
  3. Tumis bebawang kisar. Bila dah naik bau, masukkan cili kisar, serbuk kari & daun kari.
  4. Bila dah pecah minyak, masukkan daging ayam hingga separuh masak.
  5. Kemudian masukkan kentang & tambahkan 2-3 cawan air untuk empukkannya.
  6. Tutup kuali dgn tudung periuk supaya kentang cepat empuk
  7. Bila dah masak rata, sejukkan.
Sementara tunggu inti sejuk, jom buat doh kulit karipap....

Bahan-bahan doh :
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 senduk kecil marjerin / buttercup + 2 sudu minyak masak (dicairkan)
  • 1 mug air yang dilarutkan dgn sedikit garam
  • Sedikit air sejuk dari peti ais 

Ada resepi yg kata kalau nak kulit karipap rangup, campur dgn 1/2 senduk nasi tepung ubi & 1/2 senduk nasi tepung beras. Tak pa... next time saya cuba.

Cara buat doh kulit karipap :
  1. Masukkan tepung dlm bekas menguli. Kalau campur tepung ubi & beras, gaul sebati. 
  2. Buat bulatan di tengah2 tepung.
  3. Tuangkan butter/minyak cair ke dlm bulatan & gaul bersama tepung.
  4. Uli doh sikit-sikit dgn air yg dilarut garam hingga doh tak melekit di tangan & di bekas.
  5. Jika masih melekit, tambah sedikit tepung & uli lagi.
  6. Biarkan 10-15 minit (ada yg biar hingga 1/2 jam).
  7. Uli sekali lagi, bulat-bulatkan doh sebelum dicanai.
  8. Masukkan inti & kelim tepi karipap. Orang kata kalau tak moh kelim tepi terbuka bila digoreng, sapukan bahagian kelim tu dgn air masak sikit. Tapi kelim tangan jarang terbuka kan?

Jom goreng karipap!
  • Panaskan minyak. Bila dah panas, padamkan api seketika. Ini untuk elak 1st batch karipap ni berkulit sawo terlebih matang hu hu...
  • Masukkan karipap yg hendak digoreng. Then baru buka api semula. Maintain api kecil.
  • Selain daripada tidak berlebihan guna air ketika menguli doh, menggoreng dgn api yg kecil & rajin balik-balikkan karipap dlm kuali ketika menggoreng boleh jadikan karipap cantik & rangup. Betul... my biras goreng karipap comel je. Tapi kalau saya yg menggoreng, hangit!


Mula2 AB je yg buat kelim. Saya takut. Tu karipap pertama yg AB kelim. Tapi bila dah cuba sekali, AB pun jealous tengok kelim saya makin lama makin comel, hu hu. Hari itu dlm sejarah. Kalau ibu tengok mesti dia tak caya anak dia ni boleh kelim karipap!


Projek pertama. Huish... macam-macam saiz ada! 
Bermula kurus lonjong, jadi gemok gedempol, hingga jadi comel. 
Bila tangan dah lembut, menjadi juga karipap saya. Kecil-kecil je.
Saya memang tak suka benda yg besar-besar hu hu. Sebab tu saya pelik tengok karipap gedabak @ bahulu gajah hu hu... 
Alhamdulillah. Utk 3 adunan doh, dapat 60 biji karipap. 
My very 1st time experimental home-made karipap!

Saya pun baru tahu juga doh tu boleh guna berkali-kali. Waktu nak simpan, masukkan dalam plastik & letak di freezer. Waktu nak guna nanti, nyah bekukan secara semulajadi. Doh ni pon boleh jadi Roti Bom Goreng (makanan orang India)! Hmmm.... nanti lapang-lapang saya nak cubalah.

Malangnya, karipap ni belum dapat tarik perhatian Babang & Didik. AB je kata inti tu sedap. Kulit karipap pula ada 2 versi. Experiment kan...? So, next time dah tahu lah yg mana akan produce better karipap, hu hu...

Hmmm, susah sungguh nak alih perhatian budak2 tu dari karipap mak cik gerai kepada karipap Ummi mereka ni. Tak pe... nanti bila ada mood & kelapangan, Ummi akan cuba lagi sampai master.

Ye... buat karipap je pun. Tapi for the 1st timer macam saya, bila berjaya hasilkan edible karipap,  haiya... perasaannya sama macam dapat terbit lagi sebuah buku! :)) Suka sangat! Hu hu...

    Monday, January 19, 2015

    1st week, done!

    Am watching New Police Story. Tapi rasa sedih & bekas airmata dari rancangan TV3 tadi tentang banjir di Manik Urai masih berat. Sedihnya lihat keadaan sekolah begitu. Tambah sedih lihat anak-anak yg tetap hadir ke sekolah walau lumpur & selut masih basah di kaki.

    Hectic week. Menyebabkan saya rindu FRAN. Akan beginilah sehingga hujung tahun. Relax sedikit may be, bila cuti sekolah. Tahun ini uruskan Babang & AB.  Berpusing bentuk 8 dgn urusan ambi l /hantar anak2 3x sehari di samping rushing sempurnakan amanah di pejabat. 

    Tahun depan kalau ada izin Allah dapatlah saya lihat Didik masuk tahun 1. Kena urus 3 orang pula nanti. Babang & Didik akan berselang sesi SKS7 & Al-Amin.  Tak tau lah macam mana...

    Alhamdulillah, dalam pada hati berat dgn simpati pada nasib anak-anak yg dilanda banjir, 1st week persekolahan di sini berlalu seadanya walaupun sekeluarga tak sihat. Papa yg mula2 demam, batuk & serak suara, kemudian mengikut semua. Saya pun baru baik dari bleeding nose. Batuk & semput masih ada walaupun kurang. Last 2 weeks, inhaler tahan seminggu je. Haish, macam manalah nak hadapi 'musim sejuk' tak lama lagi ni?

    Babang & Didik walaupun batuk agak teruk, gigih pergi sekolah. Mandi air shower yg sejuk kedekang, lewat2 pun 6 pagi setiap hari. Sedih saya... terkenang kemudahan mereka di No.5. Tak apalah... at least we have better life here compared to those yg hilang kediaman, harta benda & even orang tersayang mungkin. Nanti ya nak... kalau ada rezeki kita pindah masuk rumah sendiri bila tenant No 23 keluar selepas dua tiga bulan nanti, Papa pasang semula heater kamu ya.

    MAHAN pun asyik meragam sepanjang malam minggu lepas sebab batuk. Awal malam tadi ni pun dia muntah habis baju, bantal & cadar. Kepala masih sakit on & off. Kalaulah boleh keraskan hati untuk tinggalkan urusan pejabat, ambil MC & berehat. Unfortunately I can't...

    This is life. Everybody go through it... cuma dalam versi cerita berbeza je. Apapun dugaan mendatang, redha melaluinya.

    Even penat, rushing & kadang stressful, ia tak terbanding dengan bahagia melihat anak-anak pergi & balik sekolah dgn ilmu & pengalaman yg mereka perolehi. Apapun, menyekolahkan anak-anak adalah pelaburan paling besar dlm hidup ibubapa. Saham sampai akhirat, insya-Allah. 

    Babang, Didik... belajar rajin-rajin ye. Kami tak ada harta & nama besar untuk diwariskan. Ilmu tu je Ummi & Papa dapat tinggalkan sebagai bekalan kamu. Kami menumpang je jika ada ingatan & kasih sayang kamu terhadap kami sesudah kami tinggalkan dunia & transit di alam barzakh nanti.

    Okay... tak larat nak sesayu lagi. Biar ia ada dalam hati & dalam doa. Chill! Nak simpan memori pre & post hari pertama persekolahan 2015. And hopefully anak-anak yg mengalami musibah banjir, terus tabah hadapi dugaan. InsyaAllah akan ada izinNya melalui doa, kasih sayang & bantuan ramai, kamu semua menyambung semula sesi persekolahan seperti ada sebelumnya.

    Last weekend b4 sekolah bermula... tak sabar nampaknya nak ke sekolah.
    D'day teman Ummi mereka jumpa dentist utk cabut geraham. Seminggu gusi berdenyut, hu hu...
    Babang tukar kelas utk tahun 3. Belajar rajin2. Tougher academic fight this year...
    Papa salah tarikh... Didik pi sekolah on the 2nd day...
    semua cikgu dok tanya awat Amir Zafri tak datang 1st day... hu hu...

    Dan, lega sangat rasanya bila KTVH juga selesai lalui fasa final-edit. Dah juga serah via email kepada editor pada hari pertama persekolahan bermula. Hanya menunggu khabarnya sahaja. Kalau ada rezeki saya untuk lihat ia jadi baby ketiga, adalah nanti...  kalau masih belum, as always & as usual, saya akan sabar menanti hu hu...



    Semoga dipermudahkan Allah, anak-anak melalui persekolahan 2015. Dan semoga dipermudahkan jua  untuk KTVH makes her way. Aaamiin...

    Friday, January 9, 2015

    Conquer ke Malu?

    Baru ternampak gambar ini yang AB ambil sewaktu sesi penutup Kem Permata Ayah Bonda 2014. Missed letak dalam sharing awal. Patutlah sibuk minta nak bawa adiknya ni depan. Alhamdulillah, walaupun AB & Babang tak ada gambar dengan PU Hafiz, at least MAHAN (walaupun bukan peserta), dapat simpan kenangan yang sweet ni.

    Semoga ada aura baik melekat pada MAHAN. Manalah tau, dewasa nanti MAHAN jadi hensem macam PU Hafiz (erk?! err... hensem macam Papa dia la, MAHAN kan anak Papa hu hu), jadi insan yang mencetus ummah dan menyampai dakwah. Bahagianya Ummi rasa walaupun hanya masih dalam impian & harapan, MAHAN...

    Tapi nak tergelak tengok gambar2 ni. As if, MAHAN tak nak si girl tudung merah (peserta kem rasanya ni) tu bergambar dengan dia & PU Hafiz. Ish, janganlah macam tu nak. Kecik2 dah pandai conquer ni, hu hu.

    Atau, saya translate as, MAHAN malu bergambar dengan girl... hu hu...

    Anak siapalah ni? Minta maaf ye, saya pinjam wajahnya tanpa kebenaran di FRAN ni. Dah kebetulan mereka bergambar bertiga. Tak sampai hati pula nak crop her out. Nanti gaya2 MAHAN tu nampak pelik pulak, hu hu.



    Sabda Nabi - kelebihan orang alim dan orang abid 
    adalah seperti bulan dan bintang-bintang dikelilingnya, 
    abid di sini merujuk kepada orang yang rajin beribadat tanpa ilmu.

    Tujuan berilmu ada 3 -
    1. Menghilangkan kejahilan,
    2. Diamalkan dan
    3. Disampaikan kepada orang lain

    Sunday, January 4, 2015

    KTVH - Fasa Edit Terakhir, Hopefully...

    Baru setengah jam dapat duduk semula depan lappy selepas sudahkan puding laici. Nak bawa untuk baca doa selamat sempena pindah kedai Papa & partners esok petang. Semoga murah rezeki dan diberiakri Allah. Saya ingin selalu jadi supporter awak dari belakang dalam waktu susah maupun senang kita. 

    Papa masih ngeteh dengan jiran2nya depan rumah. Dah buatkan mereka sejug teh panas, dan keluarkan beberapa bekas puding. Itu saja rezeki yang ada malam ni, alhamdulillah.

    Skrin KTVH terbuka dari sesudah Subuh. Kerja-kerja mengedit fasa akhir (harap2lah). Based on feedback dari seorang teman setelah 4 chapters KTVH posted in ilham. Baru dapat edit 19 chapters. Hundreds more pages to go.

    Tak larat kot nak selesaikan. Mata dah mengantuk sangat. Esok perlu tenaga untuk sediakan satu lagi menu majlis. Udahle sepanjang hari ni tenaga digunakan berselang-seli dengan urusan rumahtangga & urusan edit KTVH. Saya pulak memang jenis manusia cepat penat semedang.

    Komen telus perlu ambil kira. Kerana komen itu saya strukturkan semula plot chapter 1 & 2. Susun semula pharagraphs. Banyak paragraphs terpaksa buang. Banyak naratif terpaksa saya pejam sebelah mata, delete je. Readers tak berapa suka naratif informasi yang agak banyak. Readers suka fast rhytm. Dan saya pula jenis manusia kena susun A,B, C, dan seterusnya. Kiranya saya lembablah hu hu...

    Saya cuba untuk jadikan KTVH beza sedikit dari kakak-kakaknya.

    Kerana Taufiq versus Hidayah (KTVH) dalam portal Ilham.Karangkraf
    Saya pinjam MAHAN jadi model untuk cover sementara KTVH hu hu...
    Thank you dear MAHAN.


    Edited copy mungkin tak akan saya repost to replace the existing in di Ilham. Tak apalah, nanti kalau repost takut readers confuse. Let the existing be in Ilham. Edited KTVH kalau ada rezeki, mungkin ada dalam naskhah yang diterbitkan lah kot... wallahualam.

    Dalam Ilham banyak cerita baru. Suka tengok. Penulis2nya pun aktif promosikan posting mereka. Saya tengok ajelah hu hu... saya cuma pandai simpan dalam FRAN. Saya belum pandai buat promosi besar dalam media sosial lain.

    Adoi, mata saya dah nak terpejam.

    KTVH... sorry ya. Saya perlu tidur. Kalau saya edit awak dengan mata segaris dan otak yang tak fokus, esok lusa bila tercetak, tengok semula, saya sendiri tak tau apa yang saya tulis hu hu...

    KTVH... esok kita tak dapat berjumpa rasanya. Tak apa, hujung minggu depan adalah target untuk sempurnakan awak sehabis daya. Bila anak-anak dah memulakan sekolah 12hb nanti, saya harap dapat hantar awak kepada editor.

    Doakan saya...

    Selamat malam. Eh... pagi? Yang sebetulnya, selamat tidur. Hu hu...

    Saturday, January 3, 2015

    Salam Buat Mu


    Assalammualaikum Ya Rasulullah
    12 Rabiul Awal Tahun Gajah

    صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
    صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  
    صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد 
    صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ  

     يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
    يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
    يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ 
    صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ  

     Note : Ya Allah, Ya Nabi...
                MAHAN dah bangun... 1st thing dia buat cari Ummi dia
                Like his cousin Firas, MAHAN pun suka lagu Ya Hanana
                Tiap kali kami nyanyikan atau dia dengar Ya Hanana
                He always shows appreciation & excitement
                The good thing is MAHAN akan sambut lagu tu
                Pada bahagian irama yg sama tiap kali, dgn style sendiri
                MAHAN... hari ni birthday Rasulullah!
                Budak ni dah duduk atas riba... kena off pc la jawabnya...
                Moga ada umur lagi to wake up in d morning
                on Rasulullah 2nd birthday in this year on 24th Dec. 2015
                Aaamiin...

    Thursday, January 1, 2015

    KEM PERMATA AYAH BONDA 2014

    Assalammualaikum all & 2015!

    FRAN buka 2015 dengan sharing yang lewat tahun ni secara auto ye. Yang sebenarnya, tak gamak nak share diari ni bila saudara2 di pantai timur sedang lalui ujian hidup. Tak apalah ya Babang & AB... Ummi simpan hari ini ye. 

    Sejak cuti sekolah akhir 2014 bermula, Babang bising tanya tentang kem. Semua gara2 I-Fun Camp last June tu. Dia dah seronok. Survey juga, tapi kena sesuaikan dengan banyak perkara. Nak lepaskan anak pergi kem jauh-jauh, saya masih belum berani.

    Ada kawan kata anak2nya tak berminat langsung bila sebut tentang kem. Sedih dia lihat anak-anak lebih suka duduk di rumah main gadget siang sampai malam. My kids pun begitu. As long ada di rumah, itu ajelah yang mereka tau. Lagi2 parents bekerja, tak de siapa nak pantau di rumah. 

    Saya rasa, jika kita ingin anak2 berminat, mungkin boleh mulakan dengan tunjukkan gambar2 aktiviti mana2 kem cuti yang menarik. Most probably, we can let them start with outdoor camp. Bebudak kan suka aktiviti2 luar.

    Babang pun mula2 attend Kem Permata Ayah Bonda (KPAB) ni, katanya I-Fun lebih seronok. Haruslah begitu... boy prefers outdoor. Bila kem dalam masjid, dalam bilik kuliah... mulalah otaknya menerawang hu hu. Tapi KPAB ni bervariasi aktivitinya. Eventually, they were happy & enjoyed it.

    Promosi kem di email saya. Immediately terus daftar Babang & AB.
    Harap2 tahun depan masih ada. Open to public juga.

    Kem dari 16hb-20 Disember. 5 hari dari jam 8pagi - 530petang. Tak bermalam. Babang dari awal cuti bermula, dah bising nak pergi kem.

    Kem PAB ni buat di masjid UiTM, sebelah office je. So, pergi balik dengan saya. Setiap pagi bawa mereka ke office, dari top parking area tu Babang & AB crossed je laluan tepi bukit ke masjid. Baliknya mereka ikut laluan sama juga. Hari pertama saya hantar. Stayed untuk dengar briefing dari Ustaz Hasan & jenguk ketika lunch break. Days after tu, tak larat dah. Semput nak cross ke masjid plus kerja hujung tahun yang perlu speed up.

    Babang & AB on 1st day @ Dewan Muktamar 1.
    Briefing for kids n parents.

    Tugas kem yang utama ialah menghafaz 10 ayat awal surah Al-Kahfi. Ayat-ayat yang akan melindungi kita dari fitnah Dajjal. Dunia pun makin bergerak ke hujung usianya. 

    Lain-lain aktiviti mereka... tak reti nak cerita. Let the prictures share the moments ya...

    Sedikit senaman setiap pagi sebelum memulakan aktiviti. Cergas!
    Aktiviti utama menghafaz surah, hadis & 10 ayat awal surah Al-Kahfi mengikut peringkat umur.
    Klinik2 dalam LDK saya dapati menggunakan pendekatan 'istilah terbalik'. Jadi isu juga seketika bila anak2 bercerita dengan ibubapa 'ustaz kata pakai tudung tak wajib'. Yang sebenarnya mereka didekatkan dengan pengertian & pemahaman sebenar bahawa 'pakai tudung tak wajib, tapi tutup aurat tu yang wajib'. 

    Sesi menonton cerita sirah Islam (Babang in yellow shirt)
    Babang's group presentation... LDK.
    Outcome dari aktiviti Junior Muslim Engineer & Architect
    Aktiviti Junior Muslim Masterchef
    Amboi kak AB? Sedap ye awak masak... bertambah nampak? hu hu
    Menghidupkan sunnah Rasulullah, makan berjemaah dalam dulang.
    1st time for Babang... hopefully he enjoyed & digest the purpose...
    Sejak Disember, MAHAN suka buat style ni. Orang tua2 kata, dia nak belajar berdiri. Tapi gaya macam nak buat summer sault je baby? Boy in blue baju melayu tu anak bongsu (baya Didik) ex classmate saya di matrikulasi dulu, sekarang pensyarah di UiTM. Bertemu juga kita ye Idah...


    Selawat yang PU Hafiz dendang ini katanya 'hot from oven' kerana dia baru sahaja selesai rakam petang sebelum hadir ke kuliah ke PAB malam itu. Alhamdulillah... sejuk hati dengar melodinya.

    Honestly, saya tak berpeluang tonton rancangan Pencetus Ummah (1). Sedihnya. Tapi melalui tazkirah PU Hafiz (Juara PU musim 1), saya berazam tonton 2nd PU Final, lagipun memang saya dah ikut few episodes. Semoga suatu waktu kelak anak2 saya menjadi Muslimin berilmu dunia dan akhirat... 

    N no wonder ada PU Hafiz untuk malam penutup kem. Kawan sekolah Ustaz Hasan rupanya.... hu hu...

    Kebanyakan gambar2 ni sumbangan ehsan Ustaz Hasanuddin. Ada yang dihantar ke grup wasap Kem PAB. Ada juga gambar2 Babang & AB yang ustaz hantar ke wasap personal saya. Terima kasih ustaz, semoga Allah memberi segala kebaikan di dunia & akhirat kepada Ustaz atas segala tujuan dan hasrat murni ustaz & team untuk memberi ilmu Islam kepada anak-anak kami.

    Sepatutnya bermula 25 Dec (3 hari), Babang & AB joint kem Kembara Desa di bawah anjuran ustaz juga di Homestay Banting. Alhamdulillah, rencana Allah penuh dengan cinta. Atas faktor cuaca, kem ini ditangguhkan. InsyaAllah akan ada waktunya nanti yang diizin Allah.

    Selain memenuhi permintaan Babang & AB yang ingin joint kem cuti lagi, saya ingin anak2 dapat memenuhkan masa luang dengan aktiviti yang berilmu dan bermanfaat. Dalam kem begini juga, mereka dapat menjalin ukhwah dan silaturrahim baru... belajar berinteraksi dengan rakan2 baru dan berdikari.

    2015... semoga kita menjadi lebih baik dari sebelumnya.
    2015... semoga tahun ini menyeka airmata yang lalu...

    Insya-Allah. Alhamdulillah.

    PAGEVIEWS