Monday, April 29, 2013

Last Minute!

Esok last day submit borang taksiran cukai kan? Maka hari ni bertungkus lumuslah cari manalah borang BE ni, manalah EA form ni... hu hu

Tiap tahun pun cenggitu. Padahal bukan lah ambil masa berjam2 nak isi dan kira. Tapi dah dasar tak rela nak tgk amount kena cukai tu hu hu...

Tahun ni borang sekeping je. Elok juga, tak lah seram sgt nak mengisinya. Unlike previous years yg berhelai-helai mcm kertas periksa. Tapi kali ni nak tgk jadual kadar cukai pulak kena buka website LHDN. Redha je lah...

Okay, done! Saya negative cukai. Papa kena bayar cukai! Adoi, kesian kita kan Pa... dahlah tetiap bulan pun survive lunaskan obligation. Alih-alih kena cukai pula hu hu... Tak pe lah, tggjwb kena tunaikan. Ini negara kita, ini kerajaan kita... bayar je lah... 

Selesai tanggungjawab setahun sekali. Tunggu tanggungjawab lima tahun sekali pulak end of this week hu hu...

Pa, esok tolong hantarkan naa...


Sdg tengok Masterchef selebriti. Bukan nak tgk depa masak pun, nak tengok drama je lebih. Hmm... blue team won. Alah, sian Pak Nil...

Esok last day submission. Yg belum hantar borang cukai (kami la tu)... silalah... hu hu...

Thursday, April 25, 2013

Puding Laici Pemikat Suami

Heh, kena kenan Masterchef. Bagi title sharing mcm nak bagi tajuk kat mss je. Ntah apa-apa.

Baru blk dr bw Didik berurut. Kaki kirinya lebam n bengkak sikit. Jatuh langgar kerusi ms main skateboard di rmh nenek Imah. Lps tu all stuff jatuh atas kaki dia. Adoi la Dik, dh tahu awak tu kecik cinonet, yg naik skateboard tu buat apa? Ssh hati Ummi. Dh lah hari ni Ummi ada Audit Arkib kat opis. Sib baik tetiba audit tu cancelled. Tak adalah rush sgt nk masuk pjbt. Sat lg lps fetch n send Babang to school baru masuk office. 1/2 day time out hu hu.

Sy tahu buat puding laici ni kacang je. Tp sy memula dulu buat sll tak jadi. After few times buat baru menjadi. See, buat puding laici pun tak pandai kan sy ni? Dlm rmh ni yg plg suka puding laici ialah Papa Nasir n Didik. Babang? Benda lembik2 mcm tu jgn hrplah dia nk mkn. Tapi ikut mood dia juga.

Last 2 weeks buat puding laici lg. Tp peti sejuk tetiba rosak. Mmg minggu tu byk brg di rmh rosak. Iron ksygn yg dh nk msk 8 thn umur tu meletup. Terpercik-percik apinya. Mmg dh nazak, tp syg punya pasal, tampal sana sini kat wayarnya. Sib baik tak meletup rmh.

Freezer follow suite. Habis semua sutun, udang, sayur, puding laici sy buang. Busuk n basi. Satu rumah bau mcm pasar borong. Panggil Daewoo dtg servis. Byr je lah RM460. Papa nangis hu hu. Lps tu si Camry yg br dianakangkatkan buat perangai jg. Adoi... kurus kering budget bln ni.

Mlm kelmarin dh siap2 nk naik tidur, Papa Nasir tanya, "Yang, susah tak nak buat puding laici?"

Naik kening sebelah, "Nape?"
"Peti sejuk dah elok tu, ayang tak nak buat puding laici ke?" 
"Sekarang ke?" biar betul? Mata saya dah nampak bintang je ni.

Papa Nasir buat muka manja. Ceh. Awat tetiba minta puding laici tetengah mlm buta? Mengenangkan syurga isteri itu pd redha suami, dan sayang suami punya pasal, ke dapur jugalah saya. Sib baik puding laici je...

Bahan-bahan :
Agar-agar
6 mug air (mug besar puding jadi lembik, sy guna mug kecik sikit)
Satu tin laici
Satu tin susu sejat Ideal (F&N pun boleh je)
Gula pasir

Cara-cara yg sgt mudah:
1) Masak air dan agar-agar dalam periuk atas api sederhana.
2) Tunggu sampai agar-agar larut.
3) Masukkan gula secukupnya (saya tak suka manis sgt)
4) Tuangkan air dari tin laici (asingkan buahnya dulu)
5) Tunggu didih sekejap then matikan api
6) Tuangkan susu sejat
7) Sejukkan sedikit baru masuk dlm bekas.

Saya suka masukkan dlm bekas kecil2 spy sng family mkn, lbh2 lg si Didik. Disbbkan sy ni mls buat kerja byk kali, maka sy akan masukkan hirisan buah laici terus dlm bekas tu. Then masukkan je dlm freezer. Siap. Cuma Babang n Didik akan korek laici tu dan buang. Mereka tak suka buahnya...



1st time sy mkn puding laici ialah puding laici my MIL. Terus jatuh cinta. Pas tu 1st thing yg sy mengidam nak mkn bila mengandungkan Babang pun puding laici juga. Pelik, Babang pula tak suka.

Kalau style my MIL, bila nak mkn ambil puding tu masuk bekas then baru tuang laici dan airnya atas puding. Tu kalau majlis bolehlah kot. Ni kat rumah ni semuanya boys to man, so biarlah siap2 sedia utk mereka ambil dan makan je.

Hmm... tengok puding laici ni, teringat kat Dik Na, STKG ... bilalah penantian ini akan berakhir...?

Alrite, get ready to office RAN!

Monday, April 22, 2013

Twisted

Finally, hbs jg baca buku Jeffery Deaver ini. 418 pages je tp almost sebulan ddk dlm beg. Lunyai. Knp lambat hbs baca? Sbb ia sebuah buku kompilasi 17 short stories. So, bila dh hbs satu story, mcm dh hbs satu buku.


Dlm 17 cerita tu, cuma satu tekaan saya pd endingnya mengena. Cerita Nocturne (translated as irama muzik yang mengkhayalkan). Yg lain, tekaan saya sipi dan ada yg langsung tak kena. Very twisted. Atau mgkn saya tak cukup jahat utk berfikir bagaimana org jahat berfikir? Hmm....

Atr short stories yg sy suka most dlm Twisted ialah For Services Rendered, The Fall Guy dan The Kneeling Soldier. Tp yg sbnrnya kesemua 17 cerita dlm Twisted ni best belaka.

For Service Rendered, kisah seorg doktor psikologi treat a rich 'sick' lady. The lady claimed she heard her late father's voice. She accused her husband pretended to be the voice to bring her down. After few sessions, he found a fact. Till a day, the lady murdered his husband. She thought she would escape the sentence for her insanity.

Realitinya doktor tu tahu rahsia perempuan ni. Now the jurisdiction will only be based on his testimony. Blackmail lah kiranya ni. The lady kata sggp byr doc brp je tu as long he can help to prove her insanity. As he knew the lady worth USD10mil, dia kata for the service rendered, that lady kena byr dia RM9mil, left her the balance so that she could pay her lawyer and live her life. Huish! Mahalnya? Yg sbnrnya juga doktor tu pun bermasalah. Eloklah tu. Buku jumpa ruas.

The Kneeling Soldier pula buat sy surprise. Tak sangka sbrnya it would end that way. Kisah parents yg trauma bila anak gadis yg mmg mrk jaga bak menatang minyak yg penuh diburu oleh seorg pemuda psiko. The father was very mad, scolded n even threat to murder the boy. One day that boy was found death n d father was convicted for the weapon murder was his golf stick. 

Rupa2nya the daughter yg sengaja trap her parents, n bunuh pemuda tu spy bapa dia dituduh dan dipenjarakan. Sebabnya? Sbbnya dia kata bapa dia slm ni kongkong dia tru disiplin melampau. Hmm... sampai mcm tu sekali dia nak get rid of his father dan nak hidup bebas?

Kdg baca buku mcm ni blh buat kita trauma. Buat kita jd sgt suspicious dan ssh nk percaya pd manusia. Ya lah... dah kalau semuanya twisted, cemana nak percaya dgn manusia dan alam sekeliling lagi? Hmm...

As Muslim kita wajib percaya Allah yg merencana semua. Straight ke, oval ke, twisted ke semua atas kehendak Dia. Go with the clock, as per hukum dan sunnah, insyaAllah selamat dunia akhirat. Tapi kalau go anti-clock, terimalah janji Tuhan.

Buat baik dibalas baik. Tp ada jg yg buat baik, dptnya dibalas jahat. Itu balasan dunia, balasan manusia. Ia bukan matlamat hidup. Yg dituju adalah balasan Allah di hari akhir. Senangnya saya cakap, nak buat masya-Allah... Hmm... mmglah ckp tu sng sbb guna lidah. Lidah tak de tulang. Hati pun kalau silap gaya blh twist, inikan pula lidah... hu hu...

Baru cucuk pen-drive, Didik dah menggesel-gesel. Cane nak concentrate? Tak apalah, switch off... tidur je lah... lagipun esok Babang ada ujian LINUX. Anak-anak mari baca doa sebelum tidur!


بِاسْمِكَ اللّهُمَّ أَحْيَاوَأَمُوتُ 

Dengan nama-Mu ya Allah aku hidup dan mati 

Saturday, April 20, 2013

Angin

Penamaan calon utk PRU 13 sempurna pagi tadi. Papa Nasir sambil2 merepair Camrynya yg krg sihat, asyik on line utk ikuti proses dan keputusan penamaan calon. Angin PRU bertiup hu hu... waktu2 beginilah byk pendapat, teori, persamaan dan perbezaan individu.

Apapun, sy ttp percaya pemilihan yg kita buat wajib krn Allah. Biar blh jwb bila ditanya kelak knp kita pilih si anu dan si anu (quote jwpn Dr KH Robiah dlm LFW). Pemilihan yg kita dibuat mesti utk kepentingan Islam, Melayu n Malaysia (IMM). Bkn hanya krn nak rasa perubahan angin sbb nakkan kerajaan yg blh bg kita toll free, minyak murah, cukai free dan segalanya free. Benda apa yg free dlm dunia ni? Bkn mdh membina, tapi tak sukar jg meruntuh. Vote wisely for the better IMM on 5/5/13 ye.

RAN, move!

Bila tgk badminton games, saya berangin. Mcm Hindustan, kena pukul teruk2 baru bangkit. Dah tinggal byk point, baru hempas pulas nk kejar. Tragic sungguh.

Bila sy marah, "Awat main mcm ni? Slow motion je. Ni saja nak kalah ke? Dh tinggal byk baru nak kejar. Blh ke?"

Papa akan bidas, "Dia tgh nk cari mood tu. Awak ingat apa... nak main badminton pun kena ada anginnya juga..."

Erk! Angin lagi ye? Kdg bila fikir, kalau nak buat sesuatu mmg kena ada 'angin'. Sy pun berangin. Hari ni berangin penamaan calon hu hu. Selalunya berjenis angin - rajin, malas, bengong dll. 

Dan dh berminggu sejak tamatkan KTVH, sy cari angin utk ADI. Lembab. Knp tak dtg mood ni?

Nk pi cari Semerah Red Velvet la. Honestly I dislike Red Velvet taste (tak taulah esok lusa tersuka pula). Tp sy ttp nk baca novel Hezzy Azra yg ke-5 ni. HA is one of my Alaf writer's favourite. We've attended d same writing course w Alaf 4 our 1st mss many years back. Now she has her 5th book published but I still struggle to complete my 5th draft. Hmm... sy yg bertatih.

Hopefully SRV blh trigger angin utk mood sy sudahkan deraf mss ke-5 ni. Azif, Adelia... come, come... kita buat ayat jom...

Note : Happy a day advance birthday ye room-mate! Semoga awak sentiasa bahagia dan sejahtera!

Drpd berangin, baik sy dgr lagu ni kejap. Mate, for U (mcmlah dia tahu FRAN wujud hu hu..)


Wednesday, April 17, 2013

Dalam Nama-Nya



Allah - mendpt kebersihan rohani dan dekat kpd-Nya
Ar Rahman - jadi pengasih, terang hati, tidak pelupa
Ar Rahim - disayangi, diberi kemudahan
Al Malik - dikayakan dan dibuka pintu rezeki
Al Quddus - bersih dr sombong, iri hati dan hasad dengki
As Salaam - menyembuhkan sakit
Al Mu'min - aman diri dan harta dr kejahatan
Al Muhaimin - dibersih zahir, batin dan bercahaya hati
Al Aziz - dikurnia kekayaan, kemuliaan
Al Jabbar - tidak berdaya org utk menganiayanya
Al Mutakabbir - tunduk org takabur, dpt anak soleh
Al Khaliq - bertemu harta, kekasih dan keluarga yg hilang
Al Baari' - selamat dr kesulitan dan kebinasaan
Al Musawwir - pekerjaan dan perbuatan menjadi baik
Al Ghaffar - diampunkan dosa terdahulu
Al Qahhar - dpt ketenangan batin, bebas dr hidup sukar
Al Wahhab - dpt kekayaan, kehebatan dan kebesaran
Ar Razzaq - usaha lancar, dikurnia rezeki yg secukupnya
Al Fattah - bercahaya hati dan dipermudah sgl urusan
Al 'Alim - peroleh ilmu ma'rifat, kasyaf dan iman sempurna
Al Qabidh - terhindar drpd ancaman kejahatan
Al Basith - rezeki yg tidak putus serta luas ilmu
Al Khafidh - terlindung dr kejahatan dan dikabul hajat
Al Rafi' - ditinggikan darjat
Al- Mu'izz - dipandang mulia oleh org
Al Muzil - dilindungi dr kejahatan dan kemudharatan
As Sami' - termakbul permohonan
Al Basir - terbuka hati dan fikiran
Al Hakam - dikurnia ilmu rahsia dan hikmah agama
Al 'Adl - dikurnia sifat adil, diperlu unntuk mengadili
Al Latif - dikurnia taufik dan hidayah, dilimpahi rezeki
Al Khabir - berhenti dr tabiat buruk, terhindar dr kezaliman
Al Halim - kekal berpangkat, bertambah kedudukan
Al Azim - peroleh darjat, kelebihan dan kesenangan dunia
Al Ghafur - dilenyapkan kesukaran, diampunkan dosa
As Syakur - jernih hati, sembuh drpd sakit
Al 'Aliyy - terbela nasib, terarah matlamat hidup
Al Kabir - dibuka pintu ilmu, terbayar hutang
Al Hafiz - selamat drpd malapetaka
Al Muqit - perangai anak berubah menjadi baik
Al Hasib - terhindar dr bahaya, bebas dr rs takut
Al Jalil - usaha meningkat scr yg menghairankan
Al Karim - lapang rezeki, dpt kemuliaan dan kehormatan
Ar Raqib - terpelihara harta
Al Mujib - dikabulkan permohonan
Al Wasi' - keluar dr kesempitan hidup
Al Hakim - tidak dpt kesukaran dlm menjlnkan tugas
Al Wadud - diperbaiki urusan dunia dan akhirat
Al Majiid - dpt kemulian dan kasih sayang keluarga
Al-Ba'its - terang hati, mendpt ilmu ma'rifat
As Syahid - kembali ke jalan yg benar
Al Haq - ditetapkan hati dan keimanan
Al Wakil - meredakan badai taufan, dibuka pintu rezeki
Al Qawly - memulihkan kembali tenaga yg diperlukan
Al Matin - melenyapkan kesulitan yg dihadapi
Al Waliyyu - diberi wilayah dan hisab yg mudah di Mahsyar
Al Hamid - terhinndar dr tabiat buruk dan menjadi soleh
Al Muhsi - mendpt kemudahan di hari perhitungan
Al Mubdi' - dijernihkan hati dan fikiran
Al Mu'id - bertemu barang yg hilang
Al Muhyi - terkeluar dr badan segala jenis penyakit
Al Mumit - dikurnia kekuatan utk melawan nafsu
Al Hayyu - dikurnia cahaya tauhid dan iman, jauh dr sifat keji
Al Qayyum - ditaati dan dikasihi, ditinggikan martabat
Al Wajid - dikurnia kekayaan dan kemantapan jiwa
Al Maajid - menjernihkan hati dan fikiran
Al Wahid - bebas drpd ketakutan
As Somad - akan dikabulkan hajat
Al Qadir - tercapai maksud, hajat dan cita-cita
Al Muqtadir - mudah sgl urusan dan pekerjaan
Al Muqaddim - akan maju dlm segala usaha
Al Mu'akhkhir - mendpt rahmat dan redha, diterima taubat
Al Awwal - dikurnia anak lelaki, dipermudah hidup
Al Akhir - dibuka pintu rezeki
Az Zahir - terang kalbu, dibuka rahsia dan ilmu yg sukar
Al Batin - dikurnia keberanian yg sejati
Al Waaliy - dibukakan pintu ma'rifat
Al Muta'ali - mendpt hasil yg baik, ditinggikan martabat
Al Barr - terlindung anak dr bahaya hingga akhil baligh
At Tawwab - dipermudah utk kembali ke jln benar
Al Muntaqim - mendpt pertolongan mengalahkan musuh
Al 'Afuww - diampunkan dosa
Ar Ra'uf - dilimpahkan rahmat, tidak sengsara dlm hidup
Malikul Mulk - dianugerah harta dan kekayaan
Zul Jalali Wal Ikram - dimakbulkan hajat dan doa
Al Muqsit - dimakbulkan niat
Al Jami' - bertemu barang yg hilang atau keluarga jauh
Al Ghani - dikurnia kekayaan zahir dan batin
Al Mughni - diberi kekayaan
Al Mani' - kehidupan keluarga yg baik, terhindar dr kezaliman
Ad Dharr - sembuh dr penyakit yg telah lama dihidapi
An Nafi' - penyakit dan kesusahan akan hilang
An Nuur - terang hati dan jiwa utk ma'rifat kpd Allah
Al Hadi - memperoleh ilmu kerohanian
Al Badi' - bebas drpd sebarang kesulitan
Al Baqi - dihilangkan dukacita dan kemudharatann
Al Warits - memperoleh kejayaan dlm bidang yg diceburi
Ar Rasyid - menghilangkan kesusahan dan kepayahan
As Sobur - menghapuskan penderitaan

(Leadership for Women 10-11 Apr 2013 : Dr KH Robiah)

Tuesday, April 16, 2013

Diari : Rumah Hijau

Dah lama tak lihat ia . Rindu pula. Nmpk angka 16 di kalendar hari ini. Teringat 16hb Februari yg lalu. Hari kami baca surah Yassin dan sedikit doa dengan kemurahan hati keluarga yg sudi penuhi hajat kami.

Hari itu, seeing it in green, tikar dan sejadah yg terhampar, lampu kalimantang yg menyala, kipas yg berpusing, dingin air paip yg menjadi wudhu, sayu hati. It's my house. My small, green house di dunia. 

A neighbour who always understand, asked, "Akak nak pindah? Sedihnya. Kalau akak rasa ia baik, terpulanglah. Kdg, new life tu penting juga."

How I wish I could. But it's not the time yet. I'll be where I am now with my husband n sons. Biarlah rumah hijau ini dihuni oleh org lain dulu. At least ia atr pinjaman Allah yg setiap kali sy lalu di dpn jln masuknya n pandang ia, akan buat sy senyum dan bahagia.

Among Babang's n Didik's cousins (paternal) in the green room.
May the pure happiness of the children remain in the house.
(source : FB Zura)
 
It was just a small gathering of ours... tqvm.
 

Kasihan Papa... worked hard awal tahun menyimen blkg rumah hijau. Saya bantu setakat terdaya. Itulah 1st time sy pegang n bancuh simen. Dah tu bancuh sikit-sikit dlm bekas kecil. Mcm main masak2 pun ye juga.

Masa tu Babang tanya, "Eeii... Ummi, nape Ummi main lendir ni!?"

"Ni bukan lendir lah. Ni simen yg dh bancuh dgn air. Tu, nampak tu Papa sedang melicin lantai tu."

"Ooh! Simen ye?"

Bila lihat tenant masukkan brg n psg langsir dgn excitednya, sayu hati. Entah apa2 saya ni. Now, dh hampir 2 bulan ia dihuni. Saya tahu Papa Nasir boleh baca apa yg sdg berdetik dlm hati saya. Tapi spt selalu, kata2 Papa akan jadi serenity of my heart, "Tak apalah ye, kita beri tempat tinggal yg jadi syurga pd org lain, dpt juga kita pahala..."

Ya lah...

Note : Baru hbs watched Andai Itu Takdirnya. So fast... and so...! Knp Ibu Fitri perlu sebelah lagi mata? Can't she has sight with one eye? Fatihah boleh je pun? Fiksyen. Endingnya sedih tapi knp saya rasa marah je pulak? Hish, saya masih belum punya hati yang 100% baik nampaknya ye... hmm... tapi...  ya lah, pengorbanan utk bahagia tu mmg mahal harganya dan kadang-kala tak logik juga.

Sunday, April 14, 2013

...untuk mati

Assalammualaikum, 

The night is already late, mata pun berat. Dh berebah sbnrnya td for my tiredness along the week n weekend, tapi sy tiba-tiba nak dgr lagi lagu ini...


Lirik lagu nasyid ini diinspirasikan dr makna surah As-Syam. Melodi ini sy dgr  1st time dlm 2 days course : Leadership for Women yg sy hadiri on 10-11 Apr lalu. Speakernya adalah bonda kpd PTCC partner sy, Dr KH Robiah.

Byk nk sy share, tp tak terkeluar dr hjg jari ini. Niat sy apbl memohon hadiri kursus ini adalah utk belajar jd seorg wanita, isteri, ibu, teman, sahabat n ketua yg ada teknik memimpin dgn betul. Plg tidak memimpin diri sendiri. Tp spttnya niat sy adalah nk dpt ilmu memimpin dgn betul utk mencari redha Allah. Bukankah manusia dijanjikan akan mendapat apa yang diniatkan? Kena betulkan niat...


Antara aktiviti simulasi yg sgt berkesan dlm hati saya...
Ia kursus kepimpinan yg berpaksikan kpd satu perkara iaitu setiap yg kita miliki, setiap sesuatu yg kita perkata dan lakukan adalah utk satu perkara. Iaitu utk mati. Mati dgn redha Allah agar diterima masuk ke syurga-Nya.

Honestly sy rs setiap org, not only the leader harus hadiri kursus begini. Ia penyucian hati dan peringatan utk jiwa. Kdg manusia terlupa bhw dlm diri kita ini perlu ada 2 sifat - iaitu sifat makmum dan juga sifat imam. Tak semua org ingat ttg itu walaupun tahu.

Memimpin perlu ada niat utk redha Allah. Spy dpt tundukkan ego, angkuh dan nafsu. Memimpin manusia sgt mencabar sbb setiap manusia ada keunikan dlm perbezaan hati, perasaan dan jiwa. Sbb itu ia perlu ada niat yg betul iaitu setiap yg kita lakukan di dunia adalah untuk persediaan mati. Untuk mati. Untuk bertemu dgn Allah. Untuk jawab setiap soalan yg akan Dia tanyakan. Hati sy tkt sgt mengenang semua tu. Sy manusia yg tak pernah sunyi dr salah dan dosa.

Memimpin dgn baik utk redha Allah perlu menggembleng IQ, EQ dan SQ - intelligent, emotion and spiritual. With them hidup akan ada MVVM - mission, vision, value n meaning. Lack any one, kepimpinan mungkin akan jadi pincang. Akhir hidup jadi apa agaknya?

Dr Robiah pesan ada 4 perkara yg perlu ada dlm doa kita - minta hati yg khusyuk, ilmu yg bermanfaat, doa yang akan diangkat dan hidup yg bermakna... insyaAllah akan sy praktiskan ia.

Saturday, April 6, 2013

Diary 4 : Coral Fishing Resort in my Heart

Bila tgk sml all d photos Coral Fishing Resort (28-29 Mar), these took my heart. Coincidencenya aksi dua insan yg sy cinta ini almost serupa. Anak dan Papanya...

 D : Hai Paul! Kamu okay tak kat dlm tu?
Dlm byk perkara,
sy sgt berharap Babang n Didik akan mewarisi sikap Papa mrk.
I love you my dear hubby, Babang n Didik!

** CFR : THE END **

Diary 3 : Memancing di Coral Fishing Resort

28th-29th March 2013

Saw new entry kerinduan abg abil. Tengok tajuk saja pun airmata sy bergenang. Sy n Papa Nasir membacanya. Ia entry yg dibuat oleh siblings bro Abil. Berat mata memandang, berat lg hati yg merasa. Ikhlas is the word, but it's challenging sometimes, I know....

Wah, seka airmata. Phewwe... take long and deep breath. Life goes on. Need to continue with CFR spy weekend ini masa saya lebih terluang utk task lain.

Seronok tgk Papa, Ayah, Abah n Daddy memancing. Anak2 pun enjoyed it. Sampai ke dinihari pun msh tahan. Mlm pertama tu sy tunggu jg till 230a.m. Tlg buatkan teh panas bertrip-trip utk mrk. Sambil2 attended ADI. Tak ada maknanya. Satu page je dpt. Alhamdulillah juga.

1st nite, sy tunggu. 2nd nite, tak larat dah. Lantak hang pa lah..
 Papa Nasir dpt 2 ekor ikan ni. Ikan pari ke tu?
 Sembilang laut yg Papa pancing dah dibakar. Err... mcm ngeri je.
CFR person ambil gambar Papa Nasir dgn jenahak 1.5kg yg dipancingnya sbg rekod utk CFR.

Selain tu Papa juga terpancing ikan Julius Seefood hu hu. Altogether Papa Nasir got 4 ekor ikan. Okaylah tu. On the way balik sy tanya, "Okay ke tempat ni? Suka? Nak dtg mancing lagi ke kat sini?"

Papa Nasir jwb n sy gelak dlm hati, "Hmm.. best tu best. Tapi tak pe lah... mancing kat kolam lagi elok."

Hu hu... kalau sesekali family vacation plus hobby in fishing, this place is considered awesome. Mungkin dlm sedikit waktu lg byk improvement yg akan dilakukan. It can be an interesting place sbnrnya kalau dijaga dan diuruskan betul-betul.

Friday, April 5, 2013

Diary 2 : Here at Coral Fishing Resort

Babang n Didik dah tidur. Syoknya sy dpt watching Stardust sambil terganga n ketawa. Serius, sy mmg suka cerita fantasi yg ada ahli sihir begitu. Pengaruh Hansel n Gretel dll cerita fairy tale kanak2 masih ada dlm diri saya rupanya. 

Yg tak best ialah kena berebut dgn Papa. Dia nak tgk Conspiracy Theory. Hish, brp kali nk tgk daa! Sy nak tgk Stardust jugak! Walaupun cerita lama, 2007, it's still exciting to watch it. Done 2nd diary of CFR juge!

28th March 2013

We've reached Coral Fishing Resort that 28th afternoon, right on Didik's birthday. Dik, it's your birthday present as well ya, fishing vacation hu hu...

 Unpacked brg ke dlm chalet masing2. It's in d form of cabin.
 The view from pelantar memancing right in front of each chalet
 He couldn't wait any second. Mmg genuine kaki pancing (sopan for perkataan 'dasar kaki pancing!' hu hu...)
D'sisters msk nasi, tomyam, marinate ikan jenahak utk dinner. KMah bw pemanggang ajaibnya yg br dibeli di Langkawi n as usual. KMah dh mcm mak2 kami, all pinggan, mangkuk, sudu garpu, cawan dia bw hu hu...
 D 1'st jenahak yg dipancing dr pelantar family abg Zaim 
Immediately siang n bakar. 
 Barbeque... everybody seemed busy! Sy je pemalas hu hu...

Di CFR ada lbh krg 20 buah chalet je. Ada yg satu chalet dgn satu pelantar memancing, dan ada juga chalet yg berkongsi pelantar. Ours, we have our own.  Here, ada driving range juga. Tapi mcm tak jaga je. Comot dgn tahi burung hu hu.


Hari tu sgtlah panasnya. Berlengas. Tapi excitement menyebabkan kami happy je...

Tristan! Save Yvaine n your mother! Quick! And they live happily ever after... as usual!

Diary 1 : To Coral Fishing Resort, Lumut

Pembubaran, dah. Tunggu hari PRU je kan, hu hu. While tunggu peluang guna kuasa undi, sy tulis diari on our activity hujung cuti sekolah yg lalu ye....

Last 30th March, kami ada relative wedding function di Tapah. To utilize the moment, Papa Nasir n his brothers plan nk pi fishing. Their programme. Wives n kids meneman je. They chosed the Coral Fishing Resort (CFR), Lumut Perak. 

28th March 2013 - To CFR

Bit hard nk cari CFR. Google map n Waze pula mcm tak brp nak betul. Sesat ke situ sini. Garu kpl (improvise word fed-up hu hu) tgk Papa Nasir terbelek2 handphone. Akhirnya sy tanya dgn sekelompok local brothers yg sdg lepak. Barulah dpt jln yg betul. Kami tiba lewat dr waktu check in sbnr, dh bazir masa. Moral of story, kdg manusia msh blh dipercayai drpd teknologi. Sbb teknologi tu manusia yg buat!

 Gerbang jalan masuk
 Penanda arah di roundabout...
 Uruskan prosedur check in for 3 chalets.
Cuti sekolah begini cecah RM300/chalet.
By right we should stay in Family Suite as per online booking. During check in, kami dipindahkan ke Sunset Suite. Skt hati jg dgn alasan 'bos gn that chalet'. Ayo... len kali buatlah VIP chalet cit! Sunset Suite ni kaunter family hall kecil berbanding Family Suite. Tp redha je lah...
 Setiap chalet ada 2 bilik with 2 beds in each. Aircond.
 Kaunter family hall, agak kecil. Ada flat screen TV (ada Astro bebudak blh watch kartun). Ada electric kettle n 2 biji gelas je. So, keperluan lain2 sila bawa sendiri hu hu...
Yg melegakan, bathroom ada water heater.
Hish, hari2 complaint panas, tapi mandi nak juga air panas.

Sambung diari sambil watch SSID. Adaptasi novel ke ni? Sbb ada novel tajuk SSID ni juge. Ayok! Tenat pula si Farish ni accident. Kesian dia...

Okay, sambung to Stardust pula hu hu...

Tahi Mata, Mumps n Air?

Cuaca skrg sgt2 panas. Kalau pergi klinik, punyalah ramai yg tunggu nak jumpa dgn doktor. Ramai yg batuk, selsema n demam. Didik dh seminggu tk brp sihat. Mujur Ibu ada di rmh. So dia berehat di rumah je sampai Nenek Imahnya mati kutu tak ada kawan hu hu.

Balik dr CFR I thought Didik sakit mata. Sbbnya mata Didik keluar mcm tahi mata warna kekuningan. Bawa ke klinik, doktor kata bkn sakit mata. It's kind of dry eyes. Ini 2nd time. Before trip ke CFR, Didik selsema. Bik Mah kata, Didik tak pandai hembus utk buang hingus. Sbb tu cecair keluar melalui tahi mata. Ada jg kes yg keluar melalui telinga.

Esoknya tu, Didik mengadu lg skt di bhgn pipi kiri. Di bwh telinga. Semlmnya doktor dh check telinga. Nothing's wrong. So kami bw lg Didik ke klinik. And... doctor said he' getting mumps! Antibodi Didik tak brp kuat walaupun dh ambil suntikan MMR (Measles, Mumps, Rubella).

Latest pic Didik. Pipinya tu tak bengkak sgt sbb dah sapu gel yg doktor beri.
Tapi mula2 tu mmg nampak juga bengkaknya hu hu..
As usual, dia msh blh buat lawak julingkan mata even krg sihat.
Didik sll dahaga. Hingga dia angkut botol air comel (dpt percuma beli susu Nespray) tu sampai ke bilik tidur. Elok lah Didik minum byk air.

Didik, nk dgr cerita pasal air? Permukaan bumi diliputi oleh 1/3 air. Semua makhluk perlukan air utk hidup. Ada byk jenis air. Babang sll nyanyi, "Air yg blh dibuat bercuci, ada 7 jenis air, ketama air ujan, kedua air laut, ketiga air sungai, keempat air saji, kelima air umbun, keenam air perigi, ketujuh air mata air!'. (bercuci=bersuci, ketama=pertama, saji=salji, umbun=embun). Hu hu...

Air bkn shj penting utk sihatkan badan tp jg blh menyebabkan kematian. Tsunami! Banjir!? Hish, bkn setakat tragedi air yg bsr bgtu je blh sbbkan mudharat n kematian. Minum air pun manusia blh dpt sakit.

E.g. Ais yg sgt nikmat dlm cuaca yg panas, cendol, ABC. lai chee kang etc hu hu. Tapi sbnrnya minuman berais akan bekukan mknn berminyak yg dimakan. Ia perlahankan penghadaman. Bila lemak2 terbentuk dlm usus, byk saluran jd sempit. Lama2 lemak berkumpul dan kita jadi smkn gemuk. Lalu mudah dpt pelbagai penyakit.  Tapi Didik n Babang bagus. Mereka lately akan minta air kosong je.

Satu lagi sweet drinks. Atr faktor diabetes. Sbb tu sy sll tegur Papa asyik nak minum teh tarik. Tapi Papa Nasir kata teh tarik membantu singkirkan lemak2 yg tlh dimkn. Scr logik, mungkin ada kebenarannya. Orang China n Jepun amalkan minum teh panas sewaktu mkn. Reflect lah kot dgn pesanan kshtn spy amalkan minum air panas slps mkn  n hindarkan AIS. Tapi tu teh China. Teh China tak de gula. Teh tarik tu bersusu lah Papa oi...

Lain kali ikut je mcm Didik. Dia sllu minta, "Nak cup! Nak cup!: (cup=sup).

Nak cerita pasal Didik, melarat to teh sgl pulak. Weekend ni nk buat kek, nak buat assignments P, ups... n nk tulis diari CFR. Hmm.... byk lg ke transactions ni? Sy nk blk dh ni.. adoi... Jumaat penghulu hari, penutup transaksi hu hu.

Wednesday, April 3, 2013

Marah & Liposinol

Marah itu mudah, sabar itu indah.

Walaupun marah itu pilihan kita yakni kita blh pilih utk marah n kita jg blh pilih utk tak marah, tapi... kdg2 sy termarah jg. Bl sy mrh, sy mrh sepuas hati. Tak elok... sy tahu... tp syaitan tu mmg sgt opportunist.

Bl dkt2 nk check-up sy mesti ada mood mrh. Bl sy mrh, jantung sy pun laju, hormon sy pun rise. Sj nk bagi kptsn blood test tu tak cantik. Ptg tadi check up lagi... dah kata dah....

DR: Hmm... thyroid naik ke paras asal ni. Tak mkn ubat ye?
R   : Makan... (dah sampai bosan makan ubat)
DR: Ada batuk atau demam?
R   : Semlm almost demam. Sore throat dah dua hari.
R   : Dan sy asyik nak marah je skrg!
DR: Hmm... patutlah... 

Having thyroid ni, sy mcm tak blh jatuh sakit. Sakit sikit je thyroid naik. Sy manusia... mestilah akan sakit sekali-sekala atau berkala-kala. Sy bkn robot yg tak demam, tak selsema, tak pening, tak batuk. Robot pun blh kekdg short circuit juge...

Nrs: Timbang berat dulu ye...
DR: Mesti dah kurang ni.
Nrs: 77kg
DR: Hah?
R   : Saya dah agak dah... 
R   : Doc, bolehlah... saya nak mkn ubat kurus.
DR: (Diam)

Hish! Dah setahun sy minta izin nak mkn ubat kurus. Doktor tak kasi juga. 

R   : Bolehlah doktor... sy tak larat dah asyik naik berat ni.
DR: Tak boleh.... ia akan ganggu hormon thyroid.
R   : Doc memang... doc tak faham perasaan sy. 
DR: Husband tak complaint, tak apalah...
R   : Bukan dia yg rasa. Saya ni yg tak selesa.
R   : Saya dah tak ada baju nak pakai doctor, semua tak muat.
DR: Okaylah, we do something with your tummy...
R   : Doc nak suruh saya kawal makan ke?
DR: Tak, kita try liposinol. Ia tak ganggu nadi you.

Akhirnya! Akhirnya saya dpt jg mkn ubat kurus!?  

Sy tak perlu fikir psl slimming product lg. Doktor dh prescribe sy dgn liposinol. Walaupun sakit nk byr bilnya, tp tak apalah... sy ingin cuba utk better health improvement. Liposinol bkn shj bantu krgkan lemak dlm badan, ia jg bantu kawal selera makan. Hopefully it works...

Doktor kata sakit tekak sy bkn skdr sore throat. It's a throat infection. Bila antibodi badan lemah, byk infection mdh dpt. Sy sgt ssh nk telan. Sgt sakit. Teringat kpd kes GBS, puncanya jg sakit tekak n ssh nk menelan. 

RAN, jgn fikir yg bukan2, boleh? Kalau sakit, esok rest. Rest enough. Cuba fikir how Liposinol can make a better you sooner! Wah...

************

Liposinol™ is a range of fat binder products for weight management and the prevention and treatment of obesity. It is made with Litramine®, a patented fibre complex that binds up to 27.4% of dietary fats.


Liposinol™ is not a drug!

Liposinol™ contains Litramine®, a natural patented fibre complex derived from 100% natural dehydrated leaves of a nutritious cactus. Liposinol™, with its ability to bind fats without any pharmacological action or effects on the human body, is a unique weight management product certified as a Class IIa medical device. Liposinol™ has no known harmful side effects. Its safety and efficacy are assessed under Medical Device Directive 93/42/EEC.



*********************

Tuesday, April 2, 2013

Pamit Seorang Isteri...

Dari-Nya kita datang, kepada-Nya kita pasti kembali
Dalam doa dan harapan, pemergian itu sesuatu yang pasti
Tengah hari tadi hujan sebentar yang sangat lebat.
Saya pandang ke luar jendela pejabat
Memutih air hujan...
Walaupun tidaklah seputih kain kapan yang menjadi selimut peneman
Saya rasa hawa yang sangat dingin
Lalu saya telefon suami tercinta:
"Pa, I think wife bro Abil dah tak ada.. 
ramai org ucap takziah di blognya..."
Sayunya rasa hati.
Melunaskan solat Zuhur, baharulah airmata jatuh
Mengenang nasib diri... yang entah bagaimana pula nanti...
Tabahlah duhai hati seorang suami
Mengikhlaskan pamitnya seorang isteri yang dicintai...
Al-Fatihah...

Monday, April 1, 2013

SND : Akhir Sebuah Cinta

Projek bacaan mlm sblm tidur utk March lepas hu hu. It's the 1st book of Siti Nur Dhuha yg sy baca. Suka nama Siti Nur Dhuha tu. Terbit pd 03/04/2009. Heard she wrote it when she was 16. Serious?


Dh lama terbit dan berulang cetak byk kali (patutpun ada label Paling Laris atas tu hu hu), tp br skrg dpt baca.  Ia 1st book yg sy searched for few reader's view b4 share in FRAN. Knp sy review pendapat readers lain? Sbb sy nk tahu whether apa yg sy rs tu, org lain rs juge ke tak? Nak buat honest review dlm diari sendiri pun cam tetakut je sy ni.

Hmm.. bukan apa, it's not only lidah kn jaga, tp wording yg ditulis pun sama. Manalah tahu tanpa sedar akan terkecilkan, tersinggung, terpedih dan tersakitkan hati org lain. Tak baik. Walhal diri sy sendiri pun tersgt jauh dr sempurna. Of course, pendapat itu subjektif. Ada yg suka dan ada yg tak suka. And what I wrote here adalah pendapat peribadi sy sbg pembaca fiksyen.

Honestly, ia fiksyen yg comel. Cuma, mungkin sy yg over kemelayuan @ 'konvensional'. Rs mcm tak sdp hati je bila 'pertemuan' itu diatur dlm konsep 'lelaki n perempuan bkn muhrim tinggal serumah'. Ya sy tahu ia fiksyen, tp... still sy rs tak sdp hati hu hu... 

Bila share dgn Papa Nasir, what he said surprised me. Papa Nasir kata ia mmg nmpk tak elok, but there are indeed life like that somewhere outside. Serious? Tapi... hmm... tak mahulah pjgkan lg.

Manusia mmg tak sempurna. So, sy blh terima characteristic yg diberikan kpd heroinnya. Most novel describe heroin yg cantik jelita n hampir perfect sgl. But in ASC, heroinnya vice versa, still sbgi seorg Muslimah dia memiliki keunikan yg hanya dpt dilihat oleh mata hati tertentu shj.

Sy juga rs ada perkara yg mcm tak logik dlm ASC. E.g. kes pembunuhan yg menyabitkan TK was announced in media. Rasanya satu Malaysia tahu. But Mimi Atia mcm sgt lurus tiang telefon (mcm sy juga tu) lgsg tak ada instinct kalau TK dan TE tu ada berkaitan even SND describe rupa 2 lelaki tu lbh krg je. May be Tuhan yang berkehendak begitu kan.. and again.. it's fiction hu hu... 

Bila baca ASC sy teringat pula pd Deceived. Awat Mimi Atia percaya n takut sgt dgn TK yg ugut dia tu? She can go to work, she can go anywhere she wished, napelah tak report je kat polis? Ke dia yg suka nk ddk sermh dgn lelaki handsome tu? Ups, jahatnya sy! It's fiction, remember. Kalau dia report polis, tak adalah cerita Akhir Sebuah Cinta ni.. alahai...

Dan kejiranan? Punyalah si TK tu terpekik terjerit terherdik si Mimi Atia, takkan kiri kanan jiran tak dengar kot? Kiranya, bagus jg msyrkt kita. Tak sibuk nak jaga tepi kain orang? Erk... hmm.. there are pros n cons to think of... selami mesej penulis, may be? hu hu...

Satu lg masalah sy ialah sy rs krg selesa membaca bila dlm satu ayat tu ada perkataan berulang. Dan sy krg selesa bila nama diulang setiap kali pd ayat. Amboi, bajet awak bagus sgt ke RAN? Err... jgnlah prejudis dgn sy. Sy cuma beri pendapat sbg pembaca. What do you expect from 16 years old writer? This is much too good tau! Hu hu.. psst... counter attack.

Apapun, ia mmg sebuah fiksyen yg syok dibaca. Walaupun ada bbrp sisi yg krg menyenangkan, tp sy rs ia ada unique approach dlm menyampaikan mesej. Moral of the story yg 'terbalik'. Means 'don't be like her' and 'don't do like that'! Be positive n extract the good from the less good. Apa sy ckp? Sy sendiri pun tak faham.

Apapun (lagi?), kalau betul SND menulis ASC ini sms beliau berusia 16 thn, rasanya pitam sy. What an age... and what an imagination? Sgt daring and advance.. hu hu.. genius fantasi!

Okay.. done... at least, bila membaca Akhir Sebuah Cinta ni, it caused me to edit KTVH 3x. Nak tkr ayat2 pjg melebar tu jadi pependek mcm ayat SND (tp ttp ssh nk tukar cara sendiri). Tq ASC!

Teringat MKA mengulas jujur lbh krg begini, "Bahasa penulis tu bergantung kpd yg pembaca yang membacanya kak. Ayat susun elok dan cantik pun, kalau orang susah nak faham, tak guna juga kak..."

Erk..? Ya lah... ya lah...

PAGEVIEWS