Heh, kena kenan Masterchef. Bagi title sharing mcm nak bagi tajuk kat mss je. Ntah apa-apa.
Baru blk dr bw Didik berurut. Kaki kirinya lebam n bengkak sikit. Jatuh langgar kerusi ms main skateboard di rmh nenek Imah. Lps tu all stuff jatuh atas kaki dia. Adoi la Dik, dh tahu awak tu kecik cinonet, yg naik skateboard tu buat apa? Ssh hati Ummi. Dh lah hari ni Ummi ada Audit Arkib kat opis. Sib baik tetiba audit tu cancelled. Tak adalah rush sgt nk masuk pjbt. Sat lg lps fetch n send Babang to school baru masuk office. 1/2 day time out hu hu.
Sy tahu buat puding laici ni kacang je. Tp sy memula dulu buat sll tak jadi. After few times buat baru menjadi. See, buat puding laici pun tak pandai kan sy ni? Dlm rmh ni yg plg suka puding laici ialah Papa Nasir n Didik. Babang? Benda lembik2 mcm tu jgn hrplah dia nk mkn. Tapi ikut mood dia juga.
Baru blk dr bw Didik berurut. Kaki kirinya lebam n bengkak sikit. Jatuh langgar kerusi ms main skateboard di rmh nenek Imah. Lps tu all stuff jatuh atas kaki dia. Adoi la Dik, dh tahu awak tu kecik cinonet, yg naik skateboard tu buat apa? Ssh hati Ummi. Dh lah hari ni Ummi ada Audit Arkib kat opis. Sib baik tetiba audit tu cancelled. Tak adalah rush sgt nk masuk pjbt. Sat lg lps fetch n send Babang to school baru masuk office. 1/2 day time out hu hu.
Sy tahu buat puding laici ni kacang je. Tp sy memula dulu buat sll tak jadi. After few times buat baru menjadi. See, buat puding laici pun tak pandai kan sy ni? Dlm rmh ni yg plg suka puding laici ialah Papa Nasir n Didik. Babang? Benda lembik2 mcm tu jgn hrplah dia nk mkn. Tapi ikut mood dia juga.
Last 2 weeks buat puding laici lg. Tp peti sejuk tetiba rosak. Mmg minggu tu byk brg di rmh rosak. Iron ksygn yg dh nk msk 8 thn umur tu meletup. Terpercik-percik apinya. Mmg dh nazak, tp syg punya pasal, tampal sana sini kat wayarnya. Sib baik tak meletup rmh.
Freezer follow suite. Habis semua sutun, udang, sayur, puding laici sy buang. Busuk n basi. Satu rumah bau mcm pasar borong. Panggil Daewoo dtg servis. Byr je lah RM460. Papa nangis hu hu. Lps tu si Camry yg br dianakangkatkan buat perangai jg. Adoi... kurus kering budget bln ni.
Freezer follow suite. Habis semua sutun, udang, sayur, puding laici sy buang. Busuk n basi. Satu rumah bau mcm pasar borong. Panggil Daewoo dtg servis. Byr je lah RM460. Papa nangis hu hu. Lps tu si Camry yg br dianakangkatkan buat perangai jg. Adoi... kurus kering budget bln ni.
Mlm kelmarin dh siap2 nk naik tidur, Papa Nasir tanya, "Yang, susah tak nak buat puding laici?"
Naik kening sebelah, "Nape?"
"Peti sejuk dah elok tu, ayang tak nak buat puding laici ke?"
"Sekarang ke?" biar betul? Mata saya dah nampak bintang je ni.
Papa Nasir buat muka manja. Ceh. Awat tetiba minta puding laici tetengah mlm buta? Mengenangkan syurga isteri itu pd redha suami, dan sayang suami punya pasal, ke dapur jugalah saya. Sib baik puding laici je...
Bahan-bahan :
Agar-agar
6 mug air (mug besar puding jadi lembik, sy guna mug kecik sikit)
Satu tin laici
Satu tin susu sejat Ideal (F&N pun boleh je)
Gula pasir
Cara-cara yg sgt mudah:
1) Masak air dan agar-agar dalam periuk atas api sederhana.
2) Tunggu sampai agar-agar larut.
3) Masukkan gula secukupnya (saya tak suka manis sgt)
4) Tuangkan air dari tin laici (asingkan buahnya dulu)
5) Tunggu didih sekejap then matikan api
6) Tuangkan susu sejat
7) Sejukkan sedikit baru masuk dlm bekas.
Saya suka masukkan dlm bekas kecil2 spy sng family mkn, lbh2 lg si Didik. Disbbkan sy ni mls buat kerja byk kali, maka sy akan masukkan hirisan buah laici terus dlm bekas tu. Then masukkan je dlm freezer. Siap. Cuma Babang n Didik akan korek laici tu dan buang. Mereka tak suka buahnya...
1st time sy mkn puding laici ialah puding laici my MIL. Terus jatuh cinta. Pas tu 1st thing yg sy mengidam nak mkn bila mengandungkan Babang pun puding laici juga. Pelik, Babang pula tak suka.
Kalau style my MIL, bila nak mkn ambil puding tu masuk bekas then baru tuang laici dan airnya atas puding. Tu kalau majlis bolehlah kot. Ni kat rumah ni semuanya boys to man, so biarlah siap2 sedia utk mereka ambil dan makan je.
Hmm... tengok puding laici ni, teringat kat Dik Na, STKG ... bilalah penantian ini akan berakhir...?
Alrite, get ready to office RAN!
6 mug air (mug besar puding jadi lembik, sy guna mug kecik sikit)
Satu tin laici
Satu tin susu sejat Ideal (F&N pun boleh je)
Gula pasir
Cara-cara yg sgt mudah:
1) Masak air dan agar-agar dalam periuk atas api sederhana.
2) Tunggu sampai agar-agar larut.
3) Masukkan gula secukupnya (saya tak suka manis sgt)
4) Tuangkan air dari tin laici (asingkan buahnya dulu)
5) Tunggu didih sekejap then matikan api
6) Tuangkan susu sejat
7) Sejukkan sedikit baru masuk dlm bekas.
Saya suka masukkan dlm bekas kecil2 spy sng family mkn, lbh2 lg si Didik. Disbbkan sy ni mls buat kerja byk kali, maka sy akan masukkan hirisan buah laici terus dlm bekas tu. Then masukkan je dlm freezer. Siap. Cuma Babang n Didik akan korek laici tu dan buang. Mereka tak suka buahnya...
1st time sy mkn puding laici ialah puding laici my MIL. Terus jatuh cinta. Pas tu 1st thing yg sy mengidam nak mkn bila mengandungkan Babang pun puding laici juga. Pelik, Babang pula tak suka.
Kalau style my MIL, bila nak mkn ambil puding tu masuk bekas then baru tuang laici dan airnya atas puding. Tu kalau majlis bolehlah kot. Ni kat rumah ni semuanya boys to man, so biarlah siap2 sedia utk mereka ambil dan makan je.
Hmm... tengok puding laici ni, teringat kat Dik Na, STKG ... bilalah penantian ini akan berakhir...?
Alrite, get ready to office RAN!
wah! cam sedap je yus tak pernah makan puding laici rasanya Yati, selalu suka jeli kelapa je...:)
ReplyDeleteJeli kelapa pun sedap. Cuma org2 dlm rumah ni lbh suka puding laici hu hu. Jgn teringin sgt pula, awak tu bawa baby hu hu....
Deletesaya tak pernah buat walaupun teringin nak buat.
ReplyDeletetak rumit kejenya, boleh buat je sis kalau teringin...
DeleteSedapnya....kalau sejuk mst lg sedap nie..
ReplyDeletebetul sekali! hu hu
Deleterasanya..arwah mak wida org yg mula2 buat puding laici ni..lepas tu terus jadi kesukaan semua org.
ReplyDeleteasalnya, kitaorg suka makan tau fu fa, kalau ada pasar malam..mesti nak taufufa. dulu kat sabak x ramai org melayu buat tau fu fa, so kitaorang akan beli kat cina apek..hehe. agaknya sbb x nak kitaorg mkn air tgn apek tu..mak buat puding laici. mula2 x suka...tapi lama2 jadi kegilaan..
wah...sedapnya, lari2 masuk dapur nak buat puding laici jugak.
betul, abang nasir pun kata arwah mak wida pandai masak mcm2 masakan.
Deletethat's the greatest of a mother kan... terima kasih dan doa dari akak utk arwah mak wida sbb turunkan ilmu hu hu...
mesti bakat arwah mak wida tu menurun kat anak2 dia juga kan...?
sedapnya kak...saya ni peminat puding kak...terliur terus...
ReplyDeletenak hantar kan ke? hu hu... ala.. wahida pun pandai masak... buat je kat umah sekelip mata dah siap hu hu... macam magic pulak.
Deleteyeah.. betul tu. dulu mmg sentiasa ada stock puding laici dlm peti ais. pas abis je mesti mak buat lagi...
ReplyDeletepuding laci bawa nostalgia dan kerinduan...
Delete