Tuesday, February 12, 2019

Hah, Sudah…


Waktu nak tamat cuti CNY…
U : Baby, siap2kan beg. Esok sekolah…
B : Eh, cuti la… 9 ari.
U : Dah habis dah 9 hari, baby
B : Ye ke…?

Baby.. tempoh 9 hari tu bukan static ye... time flies, dear...

Awal malam Isnin…
B : Ummi, esok boleh tak baby tak mau pegi sekolah?
U : Dah kenapa?
B : (Diam, teragak2, terfikir2)
U : Baby buat salah ke kat sekolah?
B : (geleng)
U : Cikgu marah baby?
B : (geleng)

In bed…
B : Ummi, bolehla esok baby tak mau pegi sekolah…
U : Kenapa?
U : Pegi sekolah tu atr tugas & tggjwb baby. Belajar cari ilmu…
U : Nnti Allah sayang… cikgu sayang…
B : (lambat2 jawab) Cikgu garang…
U : (erk?!) Cikgu garang? Ummi  lagi garang.
U : Hari2 cakap kuat & marah baby kan?
B : Tak… Ummi tak garang selalu. Ummi tak marah baby
U : Cikgu marah baby ke? Cikgu marah kalau kita buat salah…
B : Tak… cikgu tak marah baby.
U : Habis, cikgu marah siapa?
B : Marah SZ…
U : Oooo… tu mesti dia ada buat sesuatu perkara yg Cikgu tak suka. Buat salah…
B : Tapi kawan kata esok dia pun tak mau pegi sekolah.
U : Kawan yg mana?
B : SZ…

Hmmm... no wonder la...

Kalau di rumah, bila Babang & Didiknya dah mula kena leter @ kena marah, Baby yg dulu reverse semua action. Start simpan gadget, keluarkan buku, cari pencil colours. Mulalah politik dia tunjuk kerajinan & kebaikan extra ordinary… takut kang penyakit kena marah tu berjangkit ke dia pulak kot.

Same thing la ni ye baby? Cikgu tu pun tak de masa nak marah tak tentu pasal, baby. Cikgu marah tu bersebab. Kalau tak mahu kena marah... be good boy ya kat sekolah.





Walks to remember
Alhamdulillah, Vivix reduced Ibu's backache. Cuma rasa panas sarafnya msh ada. Aging factor. Doc said, final treatment - operation. Too risky. Ibu refused. We opt to KIV. Moga Allah beri rahmat & kasih sayang-Nya agar kurang kesakitan yg dirasai Ibu.

Usually, anak2 balik rumah ibubapa. Pulang semula dgn buah tangan dari kg. Tapi kami dah lama tak balik ke rumah pusaka. Smlm... dgn hati sedih, petik pucuk ubi, ulam raja & bayam brazil utk bekal ibu balik ke rumah Angah di Sepang. Kasih dari OMG... 

No comments:

Post a Comment

PAGEVIEWS