Thursday, January 30, 2020

OMG : Kaduk Untuk Miang Kham

Kasihan OMG. Dah bersemak samun. Bilalah nak dpt weekend yg lapang? Sejak balik musafir, almost every weekend penuh jadual. Tak dapat nak duduk cabut2 rumput n kemas pepasu OMG. Bayam brazil pun dah banyak yg mati kekeringan. Udahlah sekarang musim panas lit-lit. Ampunkan Mumi ye pokok2...

Tengok sudut ni balik kerja petang semalam, lagilah susah hati. Che Kaduk ni dah merayap-rayap. Tak pernah sekalipun petik dia utk dimasak @ dimakan sbgi ulam. Tak reti nak guna sebenarnya.

Bila tengok che kaduk ni tiba-tiba teringat Miang Kham. Gigih korek pen drive & external hard disk cari sesuatu. Dan... terjumpalah gambar lama ni... 


Ini adalah kali pertamanya saya makan Miang Kham. Masa raya Aidilfitri di Sabak tahun 2012. Kak Mah yg buat. Pa tlg serve utk saya yg tak reti. Macam makan sirih pulak hu hu...

And yes, I like it! Sbb ada cili api :-)
Teringin pulak nak makan Miang Kham ni. Kita cari resepinya dulu, nanti kita buat ye!


Ini rupa Miang Kham yg Kak Mah hidang back in 2012's Eid. Nampak simple je, especially sos tu. Tapi bila google resepi lain pulak cara sosnya. Tak pe... letak je dulu. Nawaitu dah ada, mana tau nnt ada izin Tuhan... terjadilah Miang Kham versi RAN nanti :-)



































Macam mana cara nak makan Miang Kham ni?
Hu hu...
Ambil sehelai daun kaduk yg dah dibersihkan. Bentukkan macam kon.
Masukkan serba sedikit setiap bahan miang kham tadi eg kacang tanah sangai, udang kering sangai, cili padi, bawang & kekawannya yg lain tu ke dalam kon kaduk tadi.
Akhirnya masukkan sos miang kham. Balut kemas.
Bismillah... boleh makan!

Saya dah lupa sebenarnya rasa miang kham. Tapi as long ada cili api, insyaAllah sedap :-)



Walk to remember:
Didik sakit perut hari ni maka direhatkan dari persekolahan.
Mumi pun dah mula semula sore throat & mucus hidung sebelah kiri.

#omg
#kaduk
#miangkham

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PAGEVIEWS