Sunday, October 7, 2012

Seefood Lasagna RAN

Plan dh lama nk buat lasagna. Tapi asyik praktis buat makaroni smpi anak2 n Papa Nasir jemu hu hu. Alih2 Seha dah try dulu dan kirim ke SKMC wkt sy jg Babang.

Saya kenal lasagna sbb dl Kak Anis suka mkn. Bila subcon belanja mkn kat Dave Delly, Kak Anis wajib order lasagna. Ms dl tgk Kak Anis mkn lasagna, saya geli. Ya lah, lembik mcm tu, kembang tekak. Tapi tu dulu. Lps kahwin sy belajar mkn lasagna tiap kali Papa Nasir n anak2 nk mkn pizza.  

Untuk picnic cum raikan birthday Darleen + Faiha + Ucu Muiz, sy nak cuba buat lasagna. Combine n alter bbrp resepi internet, it went this way in my kitchen...

Bahan A : 8-10 kepingan kulit lasagna (atau secukupnya lah...)

Bahan B : Inti seafood
  • sedikit udang basah (dicincang)
  • campuran seafood yg lain (isi sotong & isi ketam) - saya tak guna pun
  • 1 tin kecil puri tomato
  • 3-4 ulas bawang putih (saya tumbuk je)
  • sedikit lada sulah/serbuk lada hitam (sy guna lada hitam)
  • sedikit serbuk oregano
  • garam dan gula secukupnya (terlupa pulak gula)
Bahan C : Sos Putih
  • 3 cwn susu segar 
  • 4 sudu besar tepung gandum 
  • 4 sudu besar butter
  • sedikit garam
Bahan D : Campuran Cheese
  • 2 cawan mozarella cheese (dipotong kecil) 
  • 2 cawan cottage cheese (tak jumpa, so guna campuran mozarella n parmesan)
  • 1 biji telur
  • basil leaf

Cara-cara:

1)  Celur kulit lasagna hingga agak lembut n tos. Buh sikit minyak dlm air spy tak melekat.

2) Bahan B : Tumis bawang putih hingga kekuningan, masukkan tomato puri, serbuk lada hitam n oregano. Tambah sedikit air. Kacau hingga mendidih seketika.

3) Then masukkan campuran isi udang, garam n gula sikit. Kacau bbrp saat n tutup api.

4) Bahan C : Cairkan mentega di atas api kecil. Masukkan tepung gandum sikit-sikit sambil kacau perlahan. Tuangkan susu segar n garam. Kacau lg hingga kuah jd agak pekat.

5) Bahan D : semua bahan dicampurkan dlm satu bekas.

6) Gunakan bekas yg sesuai, sapukan sedikit butter. Kemudian susun kepingan lasagna menutupi permukaan bekas.

7) Taburkan sedikit sos putih. Tuang inti seafood dan lapis dgn campuran cheese.

8) Susun lagi kepingan lasagna di atas permukaan (7) dan ulang proses (7) n (8) hingga habis semua bahan. Akhir lapisan haruslah inti seafood.

9) Taburkan extra cheese di atas permukaan  lapisan inti seafood yg terakhir. Gemuklah kalau makan ni bebyk... hmm....

10) Bakar pd suhu 150C slm 20 min @ hingga nampak agak brownies




It's my 1st. Saya rs kulit lasagna kn rebus lbh sikit lagi. Dan sy rs ia jg overbaked. 20 min dh jd almost 40 min. Sbbnya after 20 min tu sy tgk ia mcm cair... dah tentulah kan.. it's cheese RAN!

Sy fikir ia kuat trs sesuatu. Apakah ia? Oregano terlebihkah? Atau terkurang herba?

Dan saya dok fikir, awat tak 'meleleh' mcm pizza kat di Pizza Hut? Sbb tak ada cottage cheese ke? Tapi tak pa lah, Papa Nasir kata ia okay. Lain kali cuba lagi untuk improve.

Papa kata, "okay, lepas ni buat pizza pulak ya?"

Erk, sy tak suka pizza!

3 comments:

  1. piza lagi senang lah kak..suruh didik n babang deko sendiri toping piza tu, mesti diaorg suka (tp sy pon x pernah buat piza kak..hehehe)

    ReplyDelete
  2. dah lame x buat piza sendirik...

    ReplyDelete
  3. mamawaiz : ye ke lg senang? hu hu

    LY : ahah, nanti boleh suh lyly je ajar..

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PAGEVIEWS