Having cold n fever. Should've take a nap by now sbb dah telan ubat. Papa dah berdengkur depan TV. Didik sdg jadi Ultraman dan Babang di tuition. Tapi mata blm reti nak lelap lagi. Get into FRAN. Hmm... ulung-ulung ada kwn baru singgah FRAN. Sekali singgah minta resepi pula hu hu...
Honestly sy tak pandai masak. Nk bg resepi pun tergaru kepala dok ingat sml. Kalau ada udang, blh juga sambil masak sambil tulis. Papa Nasir pun actually few months ni asyik berkias, "Hmm.. dah lamanya tak mkn udang..". sambil jeling2 sy. Eleh, kalau nak suh masakkan, beli la udang tu kat pasar. Masalahnya dia nk pi masuk laut cari udang le tu! No, no, no... at least, not now... cuaca tak elok kan...
Sy kalau msk ikut dan je, ikut sesuka hati n sesuka rasa (sbb tu kdg jadi, mostly kena repair). As to respect Intishaar ID's request, n as my own record sy simpan resepi yg sy beri tajuk (mcm mss pula) Gulai Udang Boncit Papa krn ia adalah favourite suami saya.. hu hu..
Gulai Udang Boncit Papa
Bahan2 :
Udang besar / udang galah secukupnya
Kacang buncis bbrp tangkai (sy suka potong dua je, biar panjang)
Bbrp tangkai cili api (I never used since anak2 tak mkn pedas)
1 inci kunyit hidup (serbuk pun boleh tp kurang wangi)
Santan kelapa (kepekatan ikut suka n kesihatan sendiri)
Bawang merah, bwg putih (ada yg tak buh bwg putih dlm gulai, terpulang)
Setangkai serai
Sehelai daun kunyit
Garam, gula, perasa
Cara-cara :
1) Perah santan n masukkan ke dlm periuk.
2) Kisar/tumbuk bebawang, cili api n kunyit lalu tuang ke dlm periuk santan td.
3) Masukkan serai n daun kunyit.
4) Masakkan di atas api sederhana besar.
5) Masak gulai kn sll 'timbuk' @ kacau kuahnya agar santan tak pecah minyak.
6) Sy masukkan semua bhn a masakkan hingga didih sbb Ibu kata ia akan lbh sebati.
7) Bila kuah dah masak atau 1st didih tu, baru masukkan udang.
8) Timbuk lg sekejap biar udang masak sikit.
9) Masukkan kcg boncit (masukkan lambat sbb tak mahu ia jadi lembik sgt)
10) Bubuh garam secukupnya.
11)Sedikit gula jika suka (Mak kata mskn lebih berseri letak gula).
12)Last, sy suka letak sikit perasa kiub ayam Knorr sbb nak bagi ia manis2 cam tu. Sbb rumah saya tak pernah guna ajinomoto hu hu... sikit je, secubit cam tu... kalau byk jd gulai ayam lah pulak...
Gambar ulangan Gulai Udang Boncit Papa
dr sharing Jelajah Joran dan Kenangan Si Kunang-kunang
Hari ni msk seafood tomyam, goreng ayam style KFC n goreng sayur je... saya tak larat, demam.. Babang mkn bertambah 2 kali, Didik as usual asyik hirup sup...
Hari ni juga I guess wedding Faizal Daros (xTSSB) di N9. Akak wish to be there, tapi keadaan n kesihatan tak mengizinkan. Selamat pengantin baru utk Faizal Daros n Qistina! Semoga bahagia sampai syurga.
besornya udang..
ReplyDelete