Saturday, August 22, 2020

Ikan Patin Masak Tempoyak versi Gambang

Loh, godek2 draft diaries FRAN, terjumpalah draft ni. Punyalah lama... tak finalize rupanya. This should link to diary Bawal Masak Tempoyak Meletop Sakit Perut Mumi yg lalu. Ayat2nya adalah ayat ketika ditulis pd 05/04/2013 dulu. 7 years ago! Kata ganti nama 'saya', Mumi kekalkan je la ye.

Walaupun sbnrnya tempat & waktu ini ada kaitan dgn memori lepas yg pedih, tapi utk buktikan pd diri sendiri (I have no obligation to prove to others anyway) yg Mumi mmg dah move on & memaafkan, Mumi finalize je la diari ni skrg. InsyaAllah Mumi okay. Happy je dgn life Mumi. So many beautiful things Allah grants me with, no reason to keep looking back at the pain.  Erk! RAN?!

Tapi hari ni Mumi agak down. 6 proposals Mumi tak diluluskan Cikgu SP utk submission ke Media Prima. Kena rework utk try ASTRO pulak, which Mumi sbnrnya cuba elakkan sbb mcm tak brp rajin nak isi borang, agak complicated. Pheww, sabarlah RAN. Usaha tangga jaya! Chaiyok!

Mujur 2 proposals dah producer submit ke TV3/9 & 2 lagi Cikgu SP dah submit ke Al Hijrah. Moga ada izin Allah kat situ dulu utk proses Mumi mulakan peringkat pembelajaran.

Maka malam ni, Mumi tulis diari FRAN la dulu utk rawat hati n utk dptkan mood & feel isi borang ASTRO & rework proposals

************************************************

Throwback 05/04/3013

Berehat di Carribean Bay Resort, Bukit Gambang Resort City, last 10th-11th Feb., d'1st time makan ikan patin masak tempoyak la. Actually, tak makan ikan sungai.

Once checked in, Chef Shahar @ Bro Odeng suruh turun cafe, minum ptg. All in d'hse. Since kami mmg blm mkn, Pa order nasi n lauk. Recommended by the chef.

I tried. Satu suap. Hmm... blh tahan walaupun terasa-rasa juga some kind of taste yg sy tak brp nak favour. Suapan kedua, okay... blh juga diterima tekak. Alih-alih 1/3 nasi n lauk tu sy yg mkn. 

Hmm... nnti nak cuba msk sendiri ikan patin masak tempoyak ni. Google dulu cari resepi yg ada. Sng jadi reference in future bila nak masak hu hu.... 

Ikan Patin Masak Tempoyak di Bukit Gambang Resort yg terhidang di depan Mumi waktu tu :-)

Bahan-bahan :
Seekor ikan patin (siang n perap 1 jam dgn asam jawa + limau nipis utk hlgkan hanyir)
2 ulas kunyit hidup
6 biji bawang kecil
20 biji cili padi (nak pedas, letak lebih)
2 senduk tempoyak
1 ikat daun kesum
2-3 tangkai bunga kantan
Sedikit asam keping
Air
Garam dan gula secukup rasa

How to cook?
1. Tumbuk halus kunyit hidup, bawang kecil dan cili padi.
2. Gaul dgn tempoyak.
3. Masukkan air  n bahan (1) ke dlm periuk. Kacau rata.
4. Masukkan asam keping,
5. Letak atas api selama 3 minit.
6. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Biar sampai mendidih dan kuah agak pekat sedikit.

Hmm... mcm senang. Resepi ni dari http://fadelicious-fadelicious.blogspot.com/2012/07/ikan-patin-masak-tempoyak.html. Err.. baru belajar baca. Nenanti kalau saya jumpa ikan patin, saya belajar praktiskan pula.


#diari7tahunlepas
#patinmasaktempoyakgambangresort
#mumidownsebabcikgutaklepaskanproposals

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

PAGEVIEWS