Pagi Sabtu lalu, lps berkeliling rumah ambil gambar tumbuh-tumbuhan dan orkid, nmpk pokok ni tepi dapur. Terkebil-kebil. My favourite. Kalau rebus, cicah sambal belacan, sedapnya. Dan sedap jugalah kena semputnye hu hu...
Kalau ada Papa Nasir, blh minta tlg jolokkan jantung tu. 2x fikir, sib baik dia tak ada. Sbb walaupun dia ada, jgn hrp dia nak ambilkan jantung tu utk saya. Dia tak kasi mkn jantung pisang sbb nnt saya dpt semput.
Ckp dgn ibu, msk jantung mesti sedap. Ibu kata tak ada org nk tlg ambil. Saya nekad ambil sendiri even Ibu kata saya takkan larat nak angkat galah dan jolok jantung. Tinggi tu. Jgn underestimate anakmu ini, Ibu. Hendak 1000 daya. Gaya org mengidam pun ada saya ni. Oh ya, tahniah utk 'Mozila' di atas kehamilan yg ditunggu-tunggu. Jaga diri, insya-Allah smg dipermudahkan dan selamat jua hendaknya... aaamiin...
V
V
Ibu sengih x terkata bila jantung pisang itu slmt sy trnkan.
Teringat Babang pernah bertanya,
"Ummi, ini jantung pisang?
Pisang pun ada jantung ke macam manusia?
Jantung manusia macam tu ke?"
V
V
Ibu kupas jantung pisang sampai togel begini...
V
V
Ibu gulaikan jantung pisang utk saya.
V
Ibu gulaikan jantung pisang utk saya.
Wah, mkn dgn nasi n ikan masin, sedap sgt.
Selera org kampung mcm saya...
Papa, sorry ya...
Ummi termakan pulak gulai jantung pisang ni hu hu....
Selera org kampung mcm saya...
Papa, sorry ya...
Ummi termakan pulak gulai jantung pisang ni hu hu....
Bahan-bahan :
Jantung pisang
Santan
Bawang merah, bawang putih
Kunyit hidup, cili api
Ikan bilis @ udang geragau kering
Daun kunyit, serai
Cara-cara membuatnya
1. Kupas jantung pisang dan rebus hingga agak empuk
2. Kemudian hiris jantung pisang tersebut agak halus
3. Tumbuk bebawang, kunyit hidup dan cili api hingga lumat
4. Simpul daun kunyit dan ketuk serai
5. Bilis @ udang geragau blh tumbuk juga sikit
6. Masukkan santan, bhn 3,4,5 ke dlm periuk
7. Masukkan sedikit garam
8. Blh ltk secubit kuib ayam Knorr @ perisa Cukup Rasa Maggie
9. Masak santan dan bahan2 dlmnya atas api sederhana
10. Timbuk santan sentiasa supaya tak pecah minyak
11. Bila dah menggelegak, masukkan hirisan jantung pisang
12. Timbuk lagi hingga sebati masaknya
13. Kalau dah cukup rasa blhlah matikan api dapur.
Nak masak apa ya tgh hari ni? Rasa tak larat sgt. Kids masih kenyang sarpan cekodok sardin pagi tadi. Kan bagus kalau blh kenyang mengadap lappy utk tghari ni hu hu. Spttnya siapkan assignment roti jala for global marketing. Boleh siap ke hari ni? Aduh...
Kepala msh berbintang, so kena dptkan sufficient rest sblm masuk office lusa. Counting minutes to hours for Papa Nasir to be home today's evening. Ni lah keadaannya perempuan yg jarang ditinggal suami hu hu.... meroyan!
alah obviousnye mozila hahahahaha patut la ada yg tnya kah kah kah
ReplyDeletealah obviousnye mozila hahahahaha patut la ada yg tnya kah kah kah
ReplyDeleteerk! ek? sapa je yg baca FRAN, tanya tu.. cam leh agak je orangnya hu hu...
ReplyDeleteehem ehem..hehe
ReplyDeletehmm.... hmm... sakit tekak hu hu...
Delete